Akcje folderów to rodzaj skryptu, który można utworzyć w systemie macOS za pomocą Automatora. Są to przydatne działania specyficzne dla folderów. Możesz utworzyć akcję folderu, która zostanie uruchomiona, gdy nowy plik zostanie dodany do określonego folderu lub gdy plik zostanie z niego usunięty. To jest naprawdę elastyczne. To powiedziawszy, jeśli chcesz wyczyścić bibliotekę Akcje folderów, jest to dość łatwe. Skrypt usuwa akcję folderu, a skrypt już istnieje na komputerze Mac. Musisz tylko wiedzieć, gdzie to jest i jak się nazywa.

Usuń akcję folderu

Otwórz Finder i przejdź do następującej lokalizacji.

Library/Scripts/Folder Actions

Upewnij się, że nie przechodzisz do folderu Library we własnym folderze Home.

Wewnątrz tego folderu zobaczysz plik „Remove Folder Actions.scpt”. Uruchom ten skrypt, a otworzy się w Automatorze. Ten skrypt jest skryptem podstawowym, więc można go edytować. Kliknij przycisk Odtwórz, aby go uruchomić.

Po uruchomieniu skryptu zobaczysz wyskakujące akcje na liście folderów. Wybierz, który chcesz usunąć. Jeśli nie widzisz akcji folderu, którą chcesz usunąć, musisz ją uruchomić. Wykonaj dowolną akcję, która wyzwala akcję folderu. Na przykład, jeśli ustawiłeś akcję folderu do uruchomienia, gdy plik jest przenoszony do określonego folderu, dodaj plik do niego, a następnie uruchom ten skrypt. Wyskakujące okienko wyświetli folder, dla którego ustawiono działanie. Wybierz i kliknij OK, aby go usunąć.

Jest jedna niewielka wada tej metody; jeśli masz ustawione kilka czynności dla danego folderu, wszystkie zostaną usunięte. Skrypt nie usuwa akcji według nazwy. Zamiast tego usuwa je według nazwy folderu.

W tym przypadku możesz upewnić się, że masz kopię zapasową wszystkich działań folderu, które zamierzasz zachować po usunięciu tego, którego już nie potrzebujesz. Dodanie go z powrotem jest prawie tak proste, jak pozbycie się go, więc nie powinno stanowić większego problemu.

Usunięcie akcji folderu nigdy nie powoduje utraty danych. Wszelkie zmiany wprowadzone w wyniku działania usuniętego folderu nadal będą tam występować. Usunięcie akcji nie powoduje cofnięcia poprzednich akcji, więc jeśli użyłeś akcji Folder do sortowania plików, pliki te nadal będą w tej samej kolejności, nawet po usunięciu akcji folderu.