Firefox ma tryb pełnoekranowy i większość, jeśli nie wszystkie odtwarzacze multimediów, które można znaleźć w Internecie, również go mają. Może się to wydawać nieszkodliwą funkcją i jest w przeważającej części, ale wciąż są wyjątki. Dlatego po przejściu do trybu pełnoekranowego pojawia się ostrzeżenie z przeglądarki Firefox. Jest tam z jakiegoś powodu, ale możesz się go pozbyć, jeśli chcesz. Oto, jak możesz wyłączyć ostrzeżenie o pełnym ekranie w przeglądarce Firefox.

Wyłącz ostrzeżenie na pełnym ekranie

Otwórz Firefox i na pasku adresu URL wprowadź następujące dane. Stuknij Enter i zaakceptuj wyświetlone ostrzeżenie.

about:config

Spowoduje to przejście do strony preferencji Firefox. Aby wyłączyć ostrzeżenie pełnoekranowe w przeglądarce Firefox, musisz zmienić kilka różnych preferencji. Lista preferencji, które należy zmienić, znajduje się poniżej. Aby je wszystkie znaleźć, wpisz „pełny ekran” na pasku wyszukiwania i dotknij enter.

full-screen-api.transition-duration.enter full-screen-api.transition-duration.leave full-screen-api.transition.timeout full-screen-api.warning.delay full-screen-api.warning.timeout

Wszystkie te preferencje mają dla nich jakąś wartość liczbową. Niektóre mają dwie wartości, takie jak preferencja „pełny ekran-api.transition-duration.enter”, która jest ustawiona na 200 200. Zastąp ją 0 0. Musisz zmienić wszystkie te wartości na zero. Jeśli preferencja ma dwie wartości, jak w przykładzie, konieczne będzie dwukrotne wpisanie zera. W przypadku pojedynczych wartości należy wprowadzić zero tylko raz.

Po zmianie tych preferencji nie będzie już wyświetlane ostrzeżenie, które pojawi się po przejściu na pełny ekran w przeglądarce Firefox. Preferencje te łącznie kontrolują różne aspekty ostrzeżenia na pełnym ekranie, takie jak czas pozostawania na ekranie i jak długo po przejściu na pełny ekran będzie go wyświetlać.

Jeśli chcesz ponownie włączyć ostrzeżenie, musisz ustawić wartość dla każdej preferencji z powrotem na taką, jaka była. To prawda, że ​​raczej nie pamiętasz, jakie były wartości, ale zresetowanie preferencji Firefoksa jest dość łatwe. Kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz Resetuj z menu kontekstowego.

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego konieczne jest ostrzeżenie na pełnym ekranie, dzieje się tak dlatego, że złośliwa witryna może zmusić się do działania w trybie pełnoekranowym. Niespodziewający się użytkownik może pomyśleć, że coś jest nie tak z przeglądarką, ponieważ wszystkie kontrolki znikają w trybie pełnoekranowym i właśnie taka witryna internetowa chce wykorzystać. Wiele złośliwych stron internetowych polega na tym, że użytkownicy nie są świadomi pewnych funkcji lub są wystarczająco naiwni, aby zapewnić im swobodny dostęp do uruchamiania skryptów i instalowania dodatków lub po prostu wyświetlania powiadomień.