Chrome ma funkcję sugerowania hasła, a także wbudowany menedżer haseł, z którego możesz skorzystać, jeśli nie jesteś fanem usług takich jak Lastpass. Hasła w Chrome są zapisywane za każdym razem, gdy logujesz się na stronie internetowej. Chrome oferuje ich zapisanie lub możesz ustawić, aby zawsze zapisywało hasło. To powiedziawszy, jeśli zaktualizujesz hasło lub wprowadzisz nieprawidłowe, ale Chrome i tak je zapisuje, będziesz musiał ręcznie je edytować. Oto, jak możesz edytować i aktualizować zapisane hasła w Chrome.

Zaktualizuj zapisane hasła w Chrome

Chrome nie ma bardzo proaktywnego menedżera haseł, dlatego nie ma prostego sposobu edycji lub aktualizacji haseł. Jedynym sposobem zmiany niepoprawnego hasła jest usunięcie niepoprawnego wpisu, a następnie zastąpienie go poprawnym.

Otwórz Chrome i kliknij przycisk więcej opcji w prawym górnym rogu. Z menu wybierz Ustawienia. Na stronie Ustawienia kliknij opcję Autouzupełnianie w kolumnie po lewej stronie. W sekcji Autouzupełnianie kliknij Hasła.

Możesz też wkleić następujące elementy na pasku adresu URL i nacisnąć Enter.

chrome://settings/passwords

Zobaczysz pełną listę wszystkich haseł zapisanych przez Chrome. Jeśli chcesz, możesz kliknąć małą ikonę oka obok zapisanego hasła i wyświetlić je. Zostaniesz poproszony o podanie hasła lub kodu PIN systemu, aby kontynuować. Hasła tutaj można wyświetlać, a nie edytować. Jak powiedzieliśmy wcześniej, usunięcie ich jest jedyną opcją. Kliknij przycisk więcej opcji obok zapisanego hasła, które chcesz zaktualizować, i wybierz z menu opcję „Usuń”.

Hasło zostanie usunięte. Do usunięcia hasła nie jest wymagane uwierzytelnianie.

Po usunięciu hasła przejdź do witryny, dla której było. Jeśli jesteś zalogowany, wyloguj się, a następnie zaloguj ponownie. Po ponownym zalogowaniu Chrome zaproponuje zapisanie nowych danych logowania.

Edycja haseł nie jest złożoną funkcją, a wiele samodzielnych menedżerów haseł umożliwia edytowanie haseł bez konieczności tworzenia dla nich nowego wpisu. Powód, dla którego Chrome nie oferuje czegoś podobnego, może mieć związek z bezpieczeństwem. Dane autouzupełniania są synchronizowane z Twoim profilem Chrome, a umożliwienie ich zmiany oznacza, że ​​ktoś może zmienić dane za pomocą odpowiednich narzędzi. Jest to niewielka możliwość, ale mimo to istnieje, dlatego prawdopodobnie najlepiej jest po prostu upewnić się, że danych nie można w ogóle edytować.