12/08/2021

Co zrobić przed sprzedażą, oddaniem lub wymianą iPhone’a

Udostępnij teraz w social media:

Przywrócenie ustawień fabrycznych iPhone’a usuwa całą zawartość i ustawienia, przywracając je do nowego stanu. Istnieje jednak kilka dodatkowych kroków, które powinieneś podjąć, jeśli planujesz pozbyć się swojego iPhone’a.

Co powoduje przywrócenie ustawień fabrycznych?

Jak sama nazwa wskazuje, przywrócenie ustawień fabrycznych usuwa wszystko z telefonu i przywraca go do stanu, w jakim go kupiłeś – wiesz, jakby był prosto z fabryki. Usuwa wszystkie Twoje zdjęcia, aplikacje, konta, filmy – nic nie zostanie. Przywracanie ustawień fabrycznych trwa kilka minut. Po zakończeniu zostanie wyświetlony monit o skonfigurowanie iPhone’a tak, jak jest nowy.

Sprawdź -   Jak uzyskać doświadczenie AirPods podobne do iPhone'a na komputerze Mac

Przywracanie ustawień fabrycznych nie polega na całkowitym ponownym zainstalowaniu oprogramowania iPhone’a od zera. Jeśli rozwiązujesz problem z urządzeniem, a przywrócenie ustawień fabrycznych nie rozwiązuje problemu, możesz spróbować ponownie zainstalować system operacyjny telefonu iPhone.

Jeśli jednak planujesz sprzedać telefon lub zmienić platformę, oprócz przywrócenia ustawień fabrycznych należy wykonać kilka innych czynności.

Wyłącz funkcję Znajdź mój iPhone

Jeśli resetujesz urządzenie, ponieważ chcesz je sprzedać lub oddać, koniecznie wyłącz „Find My iPhone”. Od iOS 7 „Find My iPhone” służy również jako blokada aktywacji. Oznacza to, że jeśli włączona jest funkcja „Znajdź mój iPhone”, tylko Ty możesz ponownie skonfigurować telefon. Na szczęście wyłączenie go jest łatwe.

Otwórz aplikację Ustawienia i dotknij swojego imienia u góry.

Kliknij swoje imię.

Stuknij iCloud> Znajdź mój iPhone.

Sprawdź -   Jak wyodrębnić ikonę wysokiej jakości z aplikacji Mac

Dotknij iCloud.Stuknij Znajdź mój iPhone.

Wyłącz przełącznik, po wyświetleniu monitu wprowadź hasło Apple ID, a następnie stuknij opcję „Wyłącz”.

Wyłącz przełącznik funkcji Znajdź mój iPhone.Wprowadź hasło i dotknij Wyłącz.

Jeśli zmieniasz platformy (z iOS na Android), musisz wykonać dodatkowy krok – będziesz musiał także wyrejestrować iMessage.

Jeśli zmieniasz platformy, wyrejestruj iMessage

Gdy użytkownik iPhone’a wysyła wiadomość do innego użytkownika iPhone’a, Apple domyślnie wybiera iMessage. Jeśli przełączasz się na Androida i nie wyrejestrujesz swojego numeru telefonu z iMessage, wysyłający iPhone nadal będzie uważał, że masz iPhone’a. Twoje wiadomości trafią do „iMessage Abyss” zamiast być konwertowane na SMS / MMS i wysyłane na telefon z Androidem.

Aby wyrejestrować iMessage, otwórz aplikację Ustawienia, przewiń w dół, a następnie dotknij „Wiadomości”.

Stuknij aplikację Ustawienia.Kran

Stuknij przełącznik obok „iMessage”, aby go wyłączyć.

Wyłącz przełącznik obok iMessage.

Twój numer telefonu został wyrejestrowany z iMessage i możesz kontynuować przywracanie ustawień fabrycznych. Jeśli przegapiłeś ten krok przed pozbyciem się iPhone’a, nie martw się. Możesz udać się do Witryna pomocy technicznej firmy Apple i podaj swój numer telefonu w celu wyrejestrowania. Otrzymasz bezpłatną wiadomość tekstową z kodem potwierdzającym. Wpisz kod, a będziesz gotowy.

Sprawdź -   Jak zrobić wykres słupkowy w programie Microsoft Excel

Wpisz swój numer telefonu i kod potwierdzenia w witrynie samopomocy Apple, aby wyrejestrować się z iMessage.

Po usunięciu tych rzeczy możesz zresetować telefon.

Wykonaj pełny reset do ustawień fabrycznych

Gdy będziesz gotów zresetować urządzenie, otwórz aplikację Ustawienia, a następnie dotknij „Ogólne”.

Stuknij aplikację Ustawienia.Kliknij Ogólne.

Przewiń w dół i dotknij Resetuj> Wymaż całą zawartość i ustawienia.

Stuknij Resetuj.Stuknij opcję Wymaż całą zawartość i ustawienia.

Jeśli masz hasło, zostaniesz poproszony o jego wpisanie. Zrób to, a następnie dotknij „Wymaż iPhone’a”.

Wpisz swoje hasło.Stuknij Wymaż iPhone'a.

Puknij „Wymaż iPhone’a” po raz drugi.

Stuknij ponownie Wymaż iPhone'a.

Otóż ​​to! Twój telefon będzie działał przez kilka minut. Po przywróceniu pojawi się monit o skonfigurowanie iPhone’a jak nowy.

x