Udostępnij teraz w social media:

Prawdopodobnie widziałeś wiele wiadomości o aplikacjach używających Twojej lokalizacji w tle na Twoim iPhonie w ciągu ostatnich kilku miesięcy. To nie tylko Ty – to zmiana mająca na celu ujawnienie, ile danych o lokalizacji udostępniasz aplikacjom.

Ta zmiana ma na celu zwiększenie prywatności: od premiery iOS 13 marketerzy zbierają o 68% mniej danych o lokalizacji w tle. Tak powiedziała firma Location Sciences, zajmująca się reklamą lokalizacyjną Szybka firma pod koniec stycznia 2020 r.

Dostęp do lokalizacji w tle w iOS 13

Jeśli masz te aplikacje zainstalowane przed iOS 13 i dałeś im dostęp do monitorowania Twojej lokalizacji w tle, te aplikacje uzyskiwały dostęp do Twojej lokalizacji jeszcze przed aktualizacją. To się nie zmieniło – jedyną zmianą jest to, że Twój iPhone ostrzega Cię o tym.

Na przykład aplikacja pogodowa może używać Twojej lokalizacji, aby wyświetlać prognozy w pobliżu. Aplikacja mapy może użyć Twojej lokalizacji w tle, aby określić, gdzie zaparkowałeś. I tak, wiele aplikacji przechwyciło te dane o lokalizacji i wysłało je do marketerów w celach reklamowych.

Począwszy od wersji iOS 13, wydanej we wrześniu 2019 r., To udostępnianie lokalizacji jest mniej ciche. Starsza wersja systemu iOS umożliwia aplikacji „Zawsze” wyświetlanie Twojej lokalizacji i zapominanie o niej. iOS 13 nie pozwoli Ci zapomnieć. Będzie regularnie wyświetlać wyskakujące okienka z komunikatem „[App] wykorzystał Twoją lokalizację [number of] razy w tle w przeszłości [number of] dni. Czy chcesz nadal zezwalać na używanie lokalizacji w tle? ”

Sprawdź -   Jak przenieść kontakty na nowy telefon z Androidem

Aby wskazać punkt, iOS pokazuje mapę lokalizacji, które aplikacja otrzymała z telefonu lub tabletu. Apple próbuje pokazać, jak duży dostęp dajesz tej aplikacji.

Gdy zobaczysz ten monit, możesz dotknąć „Zmień na tylko podczas używania”, a aplikacja uzyska dostęp do Twojej lokalizacji tylko wtedy, gdy ją otworzysz i użyjesz. Możesz też kliknąć „Zawsze zezwalaj”, wyrażając zgodę na dalszy dostęp do lokalizacji w tle.

Jak wyłączyć ostrzeżenie o lokalizacji?

Jeśli ufasz aplikacji, takiej jak ulubiona aplikacja pogodowa lub mapa, możesz chcieć wyłączyć podpowiedzi dotyczące używania lokalizacji w tle. Niestety nie ma opcji „nie pytaj ponownie”. iOS 13 będzie pytał Cię o aplikacje używające Twojej lokalizacji w tle, chyba że wybierzesz „Zmień na tylko podczas używania”. iOS nie ostrzeże Cię o aplikacjach, które mają dostęp do Twojej lokalizacji tylko wtedy, gdy ich używasz.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​zauważyliśmy, że z czasem te monity stają się coraz rzadsze. Innymi słowy, jeśli będziesz powtarzać swojemu iPhone’owi lub iPadowi, że nie masz nic przeciwko dostępowi do lokalizacji aplikacji, nie będziesz o to pytać tak często.

Włączanie dostępu do lokalizacji w tle również jest trudniejsze

Aplikacja Find My pyta o dostęp do lokalizacji na telefonie iPhone z systemem iOS 13.

Apple wprowadził kolejną zmianę w iOS 13, która utrudniła dostęp do lokalizacji w tle. Aplikacje nie mogą już prosić Cię o dostęp do Twojej lokalizacji w tle za pomocą wyskakującego okienka po ich otwarciu. Możesz wybrać „Zezwól podczas korzystania z aplikacji”, „Zezwól raz” lub „Nie zezwalaj” w wyskakującym okienku, ale to wszystko.

Sprawdź -   Jak monitorować użycie procesora w stacji dokującej komputera Mac

Ta opcja „Zezwól raz” jest również nowa w iOS 13: możesz teraz przyznać aplikacji dostęp do swojej lokalizacji tylko raz, aw przyszłości będzie musiała ponownie poprosić o dostęp do lokalizacji.

Aby dać aplikacji dostęp do swojej lokalizacji w tle, musisz przejść do Ustawienia> Prywatność> Usługi lokalizacyjne> [App Name] i wybierz „Zawsze”. Aplikacje muszą cię o to prosić, zamiast wyświetlać monit z prośbą o dostęp.

Opcje dostępu do lokalizacji dla Dark Sky w ustawieniach iOS 13.

Apple stara się uniemożliwić ludziom szybkie wyrażanie zgody na udostępnianie swojej lokalizacji, nie zdając sobie sprawy z wagi danych, które oferują. Musisz zrobić wszystko, aby umożliwić dostęp do lokalizacji w tle w specjalny sposób, tak jak wtedy, gdy dajesz „pełny dostęp” do klawiatury innej firmy lub aktywujesz menedżera haseł innej firmy.

Czy należy zezwolić na dostęp do lokalizacji w tle?

To, czy powinieneś zawsze zezwalać na dostęp, jest wyborem, którego musisz dokonać w zależności od tego, jak bardzo ufasz aplikacji i do czego jej używasz.

Aplikacje mogą wyświetlać w tym monicie krótką wiadomość wyjaśniającą, dlaczego używają dostępu do Twojej lokalizacji. Na przykład aplikacja pogodowa może informować, że lokalizacja jest używana do dostarczania informacji o pogodzie przez cały czas. Różne typy aplikacji mają różne powody, dla których żądają Twojej lokalizacji.

Sprawdź -   Jak pisać na telefonie iPhone z komputera z systemem Windows 10

Jeśli wyłączysz dostęp do lokalizacji, gdy nie używasz aplikacji, utracisz dostęp do niektórych funkcji aplikacji, które zależą od działania w tle. Na przykład Tile umożliwia śledzenie zgubionych przedmiotów, nawet gdy znajdują się poza zasięgiem telefonu. Czyni to za pomocą aplikacji Tile na telefonach innych użytkowników Tile, aby zlokalizować pobliskie trackery Tile i udostępnić ich fizyczną lokalizację serwerom Tile. Bez dostępu do lokalizacji w tle Tile nie może tego zrobić.

Niektórzy programiści nazywają te zmiany antykonkurencyjnymi

Te zmiany są jednym z powodów, dla których Tile i inni programiści twierdzą, że te zmiany są „antykonkurencyjne”, Ponieważ utrudniają działanie aplikacji, które wymagają zawsze włączonego śledzenia lokalizacji w tle. Bardziej skomplikowane jest dla użytkowników włączenie dostępu do lokalizacji w tle dla aplikacji takiej jak Tile, a iOS 13 będzie nadal wyświetlać komunikaty ostrzegawcze z pytaniem, czy użytkownicy naprawdę chcą udostępniać swoje lokalizacje, jeśli to zrobią.

To może być trudne dla programistów – i byłoby miło, gdyby istniał sposób, aby powiedzieć iOS „nie pytaj mnie ponownie” – ale zmiany w iOS 13 pomogły wielu ludziom uzyskać większą kontrolę nad udostępnianiem lokalizacji.