Udostępnij teraz w social media:

Funkcja Near Share to odpowiedź na AirDrop firmy Apple, na którą czekali użytkownicy Androida: uniwersalna metoda udostępniania łączy, zdjęć i plików między urządzeniami. Oto jak to skonfigurować i rozpocząć udostępnianie.

Istnieje wiele aplikacji, których możesz używać do udostępniania rzeczy na Androidzie. Problem polega na tym, że odbiorca musi używać tej samej aplikacji. Funkcja Udostępnianie w pobliżu działa jak AirDrop na iPhonie, iPadzie i Macu. Jest wbudowany (prawie) na wszystkich urządzeniach z Androidem i nie ma potrzeby pobierania oddzielnej aplikacji.

Funkcja Udostępnianie w pobliżu jest kompatybilna ze wszystkimi urządzeniami z Androidem 6.0 lub nowszym. Urządzenia Google Pixel i Samsung jako pierwsze go otrzymują. Ta funkcja jest wbudowana w telefony za pośrednictwem Usług Google Play, składnika urządzeń z systemem Android dostarczanych ze Sklepem Google Play. Na początek upewnijmy się, że Usługi Play są aktualne.

Sprawdź, czy masz udział w pobliżu

otwarty Google na urządzeniu z Androidem i wyszukaj „Usługi Google Play”. Kliknij wynik „Usługi Google Play” w sekcji „Aplikacje”.

To przeniesie Cię do aplikacji Lista w Sklepie Play. Kliknij przycisk „Aktualizuj”, jeśli go widzisz.

Sprawdź -   Dodaj zgubione i znalezione informacje do ekranu blokady telefonu [Android]

usługi Google PlayInformacje o aplikacji mogą nie zawierać informacji „Beta”

Następnie otwórz menu „Ustawienia” na swoim telefonie z Androidem. Możesz przesunąć palcem od góry do dołu i dotknąć ikony „koła zębatego” lub otworzyć listę aplikacji na ekranie głównym i znaleźć aplikację „Ustawienia”. Następnie wybierz opcję „Google”.

ustawienia google

Przewiń w dół, wybierz „Połączenia urządzeń”, a następnie znajdź „Udostępnianie w pobliżu”.

połączenia z urządzeniami Google

Jeśli na liście jest „Udostępnij w pobliżu”, możemy przejść do jego konfiguracji.

połączenia urządzeń w pobliżu udział

Skonfiguruj udostępnianie w pobliżu dla Androida

Otwórz menu Ustawienia w telefonie z systemem Android. Możesz przesunąć palcem w dół z górnej części ekranu i dotknąć ikony „koła zębatego” lub znaleźć aplikację Ustawienia w szufladzie aplikacji po przesunięciu palcem w górę na ekranie głównym. Następnie wybierz opcję „Google”.

ustawienia google

Wybierz kolejno Połączenia z urządzeniami> Udostępnianie w pobliżu.

połączenia urządzeń w pobliżu udział

Przesuń przełącznik u góry ekranu, aby włączyć funkcję Udostępnianie w pobliżu (jeśli jeszcze nie jest).

włącz udostępnianie w pobliżu

Wskaż „Nazwa urządzenia”, aby nadać swojemu telefonowi z systemem Android nową nazwę.

zmienić nazwę urządzenia

Możesz teraz wybrać „Widoczność urządzenia”, aby dostosować ustawienia prywatności.

widoczność urządzenia

Do wyboru są trzy opcje widoczności:

Wszystkie kontakty: wszystkie Twoje kontakty z funkcją Udostępnianie w pobliżu będą mogły zobaczyć Twoje urządzenie. Będziesz mógł zobaczyć wszystkie urządzenia w pobliżu, gdy funkcja Udostępnianie w pobliżu jest otwarta.
Niektóre kontakty: Ty wybierasz, które kontakty będą mogły zobaczyć Twoje urządzenie. Będziesz mógł zobaczyć wszystkie urządzenia w pobliżu, gdy funkcja Udostępnianie w pobliżu jest otwarta.
Ukryte: nikt nie może zobaczyć Twojego urządzenia. Będziesz mógł zobaczyć wszystkie urządzenia w pobliżu, gdy funkcja Udostępnianie w pobliżu jest otwarta.

Sprawdź -   Pływający menedżer schowka, który zapisuje wiele fragmentów [Android]

opcje widoczności urządzenia

„Wszystkie kontakty” i „Ukryte” nie wymagają dalszej konfiguracji.

W przypadku korzystania z opcji „Niektóre kontakty” konieczne będzie indywidualne wybranie kontaktów. Przewiń w dół i dotknij przełącznika obok kontaktu, aby umożliwić im wyświetlanie Twojego urządzenia.

wybierz kontakty

Wróć do poprzedniego ekranu, na którym dokonano wyboru widoczności urządzenia.

Kliknij „Dane” i wybierz opcję wykorzystania danych, która odpowiada Twoim potrzebom. Po dokonaniu wyboru dotknij „Aktualizuj” lub „Anuluj”.

opcje wykorzystania danych

Użyj funkcji Udostępnianie w pobliżu dla Androida

Teraz możesz udostępnić coś za pomocą funkcji Udostępnianie w pobliżu. Najpierw musisz znaleźć urządzenie odbierające, które ma również funkcję W pobliżu, ma włączony ekran i ma włączoną technologię Bluetooth i usługi lokalizacyjne.

Udostępnianie w pobliżu można zainicjować z wielu różnych miejsc. W tym przykładzie spróbujemy udostępnić łącze.

Sprawdź -   Jak dodać pasek lokalizacji do Findera na macOS

Otwórz dowolną przeglądarkę internetową, na przykład Chrome, na swoim telefonie z Androidem i dotknij ikony „Menu” z trzema kropkami.

ikonę menu przeglądarki

Następnie wybierz przycisk „Udostępnij”.

udział w przeglądarce

Spowoduje to wyświetlenie aplikacji / skrótów, których możesz użyć do udostępnienia. Znajdź na liście „Udostępnij w pobliżu” i kliknij je.

ikonę udostępniania w pobliżu w arkuszu udostępniania

W zależności od urządzenia i udostępnianego elementu, funkcja Udostępnianie w pobliżu może również pojawić się jako skrót, jak pokazano poniżej.

skrót do udostępniania w pobliżu

Udostępnianie w pobliżu rozpocznie wyszukiwanie urządzeń w pobliżu.

skanowanie udziału w pobliżu

Urządzenie odbierające otrzyma powiadomienie o treści „Urządzenie w pobliżu udostępnia”. Odbiorca może następnie stuknąć powiadomienie, aby stało się widoczne dla nadawcy.

powiadomienie o udostępnieniu w pobliżu Powiadomienie na urządzeniu odbierającym.

Gdy urządzenie odbierające będzie widoczne, pojawi się na urządzeniu wysyłającym. Wybierz go z listy.

w pobliżu udostępnij wybrane urządzenie

Urządzenie odbierające zostanie teraz poproszone o „Zaakceptuj” lub „Odrzuć” przychodzący element, który w tym przypadku jest łączem widocznym u góry ekranu.

udział w pobliżu akceptuje udostępnianiePotwierdzenie na urządzeniu odbiorczym.

Otóż ​​to! Link został wysłany.

udostępnianie w pobliżu zakończone

Linki są jednym z przykładów, ale proces jest dokładnie taki sam, jak w przypadku udostępniania zdjęć i plików. Aby skorzystać z tej funkcji, po prostu znajdź „Udostępnij w pobliżu” w menu udostępniania. Odbiorca zawsze zostanie poproszony o ujawnienie się i potwierdzenie odbioru treści.