01/18/2022

Jak korzystać z trybu poufnego w Gmailu

Udostępnij teraz w social media:

Gmail został przeprojektowany, a nowy Gmail to nie tylko zmiany kosmetyczne. Są nowe funkcje, które zostały dodane do usługi e-mail i jeszcze więcej. Gmail wkrótce otrzyma funkcję przewidywania tekstu, która pozwoli Ci wybrać sugerowane słowa do autouzupełniania wiadomości. Na razie najnowszą dostępną funkcją jest tryb poufny w Gmailu.

W trybie poufnym w Gmailu wysłana wiadomość e-mail wygasa po określonym czasie. Domyślnie ten okres to 1 tydzień, jednak możesz ustawić inny okres. Poufna wiadomość może mieć dodatkową warstwę zabezpieczeń, w ramach której odbiorca musi wprowadzić hasło, które jest do niego wysyłane w postaci wiadomości SMS. Dostępność tej funkcji jest ograniczona ze względu na kraj, więc nie każdy, kto otrzyma tryb poufny w Gmailu, będzie mógł z niej korzystać.

Sprawdź -   10 najlepszych oryginalnych romansów Netflix do obejrzenia (czerwiec 2020)

Tryb poufny w Gmailu

Otwórz Gmaila i kliknij przycisk tworzenia w lewym górnym rogu. U dołu powinna pojawić się nowa ikona z kłódką i zegarem. Kliknij to.

Otworzy się nowe okno, w którym możesz ustawić termin wygaśnięcia wiadomości. Masz ustawione okresy czasu; jeden dzień, tydzień, miesiąc, rok i pięć lat. Nie możesz ustawić godziny, o której wiadomość wygaśnie. Aby dodać hasło, wybierz opcję „Kod dostępu SMS”. Jeśli Twoja wiadomość ma więcej niż jednego odbiorcę, musisz podać numer telefonu dla każdego z nich. Kod dostępu SMS, którego potrzebuje Twój odbiorca do odblokowania wiadomości, zostanie wysłany na wprowadzony numer, więc upewnij się, że jest właściwy.

Sprawdź -   Jak rozpoznać prawdziwe linki i przyciski pobierania

O to chodzi. Możesz wysłać wiadomość i jeśli chcesz, możesz ją cofnąć w ciągu 30 sekund. Jeśli później zorientujesz się, że wysłałeś wiadomość do niewłaściwej osoby, możesz kliknąć przycisk Odwołaj dostęp w wysłanej wiadomości i uniemożliwić jej otwieranie.

Poufne wiadomości e-mail nie otwierają się w interfejsie Gmaila. Otrzymasz wiadomość w Gmailu, ale kiedy ją otworzysz, będziesz musiał kliknąć drugi przycisk, aby wyświetlić wiadomość w nowej karcie. Jeśli cofniesz dostęp do wiadomości, wiadomość e-mail nie zniknie ze skrzynki odbiorczej adresata, jednak po kliknięciu linku do wiadomości w wiadomości Gmail poinformuje ich, że nie mają dostępu do wiadomości.

Dostęp do wiadomości jest unieważniany bezkrytycznie dla wszystkich odbiorców wiadomości. Nie możesz odebrać dostępu jednej osobie i pozwolić innym osobom nadal go wyświetlać. Możesz odnowić dostęp później.

Sprawdź -   Automatycznie znajdź e-maile bez odpowiedzi i dodaj do nich etykietę w Gmai

x