Jak ograniczyć to, co inni widzą na Facebooku

Udostępnij teraz w social media:

Prywatność to gorący temat i wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę, ale niestety, gdy korzystamy z platform mediów społecznościowych, często jest to poza naszymi rękami.

Na szczęście istnieje pewna kontrola poziomu, którą możesz mieć na Facebooku i pomimo nieco podejrzanego stanowiska Facebooka w sprawie prywatności i udostępniania twoich danych osobowych, możesz przynajmniej ograniczyć swój profil do swoich bezpośrednich przyjaciół, kolegów z pracy lub znajomych. Czytaj dalej: Czym są podstawy prywatności na Facebooku.

Ograniczenie tego, co znajomi mogą zobaczyć na Facebooku: Użyj listy zastrzeżonej

Jeśli dodałeś już osoby na Facebooku, które chcesz ograniczyć, możesz dodać je do listy zastrzeżonej. Lista zastrzeżona według słów Facebooka „Znajomi, którzy widzą tylko wpisy i informacje o profilu, które upubliczniasz”. Oznacza to, że jeśli nie udostępniasz ani nie publikujesz rzeczy w ustawieniach publicznych, osoby z tej listy nie będą mogły zobaczyć, co robisz.

  Jak ukryć swój „aktywny” status na Facebooku Messenger

Większość ludzi nie wie o tej ukrytej liście, ale można ją znaleźć w menu „Znajomi” po lewej stronie kanału wiadomości na Facebooku.

Po przejściu do sekcji Facebooka z ograniczeniami możesz dodać znajomych do tej listy. To niezwykle proste, po prostu kliknij „Dodaj znajomych do listy” i zacznij wpisywać nazwę znajomego, którego chcesz ograniczyć.

Nie martw się, że Twoi znajomi nie zostaną powiadomieni o Twojej decyzji o dodaniu ich do listy z ograniczeniami, jednak może być dla nich oczywiste, że zostali do niej dodani, ponieważ będą mogli stwierdzić, że istnieje tylko kilka postów na Twoim Facebooku.

Na marginesie, domyślnie powinieneś udostępniać posty tylko znajomym i upewnić się, że ustawienia prywatności są poprawnie skonfigurowane, do których możesz uzyskać dostęp, naciskając mały przycisk blokady w prawym górnym rogu swojego Facebooka.

  Użyj bota Facebook Messenger, aby ustawić przypomnienia

Ogranicz, co znajomi mogą zobaczyć na Facebooku: Ustawienia prywatności

Jeśli nie chcesz dodawać znajomego do listy zastrzeżonej, istnieje również sposób na ograniczenie postów do określonych osób. Jeśli przejdziesz do opcji prywatności, będziesz mógł kliknąć „Zobacz więcej ustawień”, które zaprezentują Ci całą gamę różnych ustawień prywatności.

Ten, który może Cię tutaj zainteresować, to „Kto może zobaczyć moje rzeczy?” opcja, dzięki której możesz utworzyć niestandardową listę osób, które chcesz ograniczyć, gdy będą próbować przeglądać Twoje przyszłe posty.

Ponadto możesz ograniczyć określone posty od określonych znajomych, klikając to, co udostępniłeś, i podobnie jak na stronie ustawień prywatności, dodać nieokreśloną liczbę znajomych do listy „Nie udostępniaj”.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak Twoja oś czasu wygląda dla znajomych, których ograniczyłeś lub ograniczyłeś, możesz to łatwo zrobić, przechodząc do swojego profilu i klikając trzy małe kropki po prawej stronie. Spowoduje to wyświetlenie opcji „Wyświetl jako…” Domyślnym widokiem jest widok publiczny, ale u góry osi czasu zobaczysz „Wyświetl jako konkretną osobę”, dzięki czemu możesz wpisać imię znajomego ( s) kogo ograniczyłeś.

  Jak dodać przycisk niechęci do postów na Facebooku w Google Chrome

x