Udostępnij teraz w social media:

Jeśli Twój iDevice zaczyna dziwnie działać i przeszedłeś przez gamę normalnych poprawek rozwiązywania problemów, tryb odzyskiwania może być Twoją odpowiedzią. Pozwala to łatwo zresetować urządzenie i ponownie zainstalować iOS za pomocą iTunes.

Podczas ponownej instalacji systemu iOS istnieje ryzyko utraty wszystkich danych z telefonu, dlatego warto zachować nawyk regularnego tworzenia kopii zapasowych na komputerze za pośrednictwem iTunes lub iCloud. Mając to na uwadze, oto jak możesz uruchomić urządzenie iOS w trybie odzyskiwania.

Najpierw upewnij się, że masz najnowszą wersję iTunes

Najpierw upewnij się, że korzystasz z najnowszej wersji iTunes. Po otwarciu programu przejdź do iTunes> O iTunes.

Zanotuj używaną wersję i porównaj ją z tym oficjalna strona wsparcia Apple aby sprawdzić, czy korzystasz z najnowszej wersji.

Sprawdź -   Jak zainstalować motyw ikony Surfn w systemie Linux

Po usunięciu tego możesz zacząć. Reszta procedury różni się nieznacznie w zależności od używanego urządzenia, więc będziemy je omawiać pojedynczo.

Dla iPhone 7 / iPhone 7 Plus lub nowszego

Jeśli używasz iPhone’a 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XS, XS Max lub XR, oto co zrobić.

Najpierw upewnij się, że telefon jest wyłączony. Następnie naciśnij i zwolnij przycisk zwiększania głośności.

Następnie natychmiast naciśnij i zwolnij przycisk zmniejszania głośności.

Teraz przytrzymaj boczny przycisk, jedyny po stronie przeciwnej do przycisków głośności. Nie puszczaj przycisku, nawet gdy logo Apple miga na ekranie. Przytrzymaj, aż pojawi się ekran trybu odzyskiwania.

Gdy pojawi się ten ekran, podłącz urządzenie do komputera za pomocą kabla Lightning.

Dla iPhone’a 6s lub starszego i większości iPadów

Te instrukcje dotyczą iPhone’a 6s i wcześniejszych modeli, a także większości modeli iPadów innych niż iPad Pro 11- i 12,9-calowy. W przypadku tych dwóch zapoznaj się z następną sekcją.

Sprawdź -   Jak zrobić tekst ukośny w programie Word

Najpierw upewnij się, że urządzenie jest wyłączone. Następnie naciśnij i zwolnij przycisk zwiększania głośności.

Następnie naciśnij i przytrzymaj przyciski Home i Sleep / Wake. Przycisk usypiania / budzenia znajduje się z boku w przypadku użytkowników iPhone’a 6 lub nowszego, a w prawym górnym rogu w przypadku iPhone’a 5s i starszych. Nie puszczaj przycisków, nawet gdy logo Apple miga na ekranie. Przytrzymaj, aż pojawi się ekran trybu odzyskiwania.

Gdy się pojawi, podłącz urządzenie do komputera.

Dla iPada Pro 11 cali lub iPada Pro 12,9 cala

Naciśnij i szybko zwolnij przycisk zwiększania głośności, a następnie naciśnij i szybko zwolnij przycisk zmniejszania głośności. Naciśnij i przytrzymaj przycisk usypiania / budzenia u góry urządzenia, aż do ponownego uruchomienia. Przytrzymaj przycisk usypiania / budzenia, aż iPad przejdzie w tryb odzyskiwania.

Po uruchomieniu trybu odzyskiwania podłącz urządzenie do komputera.

Co zrobić, gdy jesteś w trybie odzyskiwania

Teraz, gdy urządzenie jest w trybie odzyskiwania, masz około 15 minut, zanim zostanie automatycznie zamknięte. Jeśli nie poruszasz się wystarczająco szybko, a telefon wychodzi z trybu odzyskiwania, powtórz te same naciśnięcia przycisków, jak wyjaśniono powyżej, aby wprowadzić go ponownie.

Sprawdź -   Jak zainstalować Asystenta Google na Samsung Galaxy Smartwatches

Po pomyślnym przejściu do trybu odzyskiwania na telefonie lub tablecie pojawi się okno takie jak to poniżej. Gdy zobaczysz opcję „Przywróć lub Aktualizuj”, wybierz Aktualizuj.

Będziesz chciał spróbować „Aktualizuj” zamiast „Przywróć”, ponieważ Twoje problemy mogą być bardzo dobrze rozwiązane poprzez prostą aktualizację iPhone’a, która zachowa całą zawartość i ustawienia osobiste. Jeśli jednak to nie zadziała, może być konieczne wybranie opcji „Przywróć”, która usunie całą zawartość i dane osobiste z urządzenia. Nie klikaj przypadkowo „Przywróć”, jeśli nie masz wykonalnej kopii zapasowej danych lub chcesz przejść przez ten proces i upewnij się, że najpierw spróbujesz „Aktualizuj”, aby zaoszczędzić sobie potencjalnego bólu serca.

Wybierz „Aktualizuj”, a iTunes będzie działał, aby ponownie zainstalować iOS na telefonie, pozostawiając nienaruszone dane. Po zakończeniu procesu aktualizacji lub przywracania zostanie wyświetlony monit o skonfigurowanie urządzenia.