Udostępnij teraz w social media:

Kiedy robisz zdjęcie przednim aparatem, jest ono automatycznie sortowane do albumu Selfies na iOS. W większości przypadków zdjęcie, które robisz przednim aparatem, jest rzeczywiście selfie, więc nie jest to do końca zła funkcja. To powiedziawszy, w rzadkich przypadkach, gdy używasz przedniego aparatu do zrobienia zdjęcia, które nie zawiera twarzy, możesz nie chcieć, aby pojawiało się w albumie Selfies. Oto, jak możesz przenieść zdjęcie z albumu Selfie na iOS.

Usuń zdjęcie z albumu Selfies

Zdjęcie jest sortowane do albumu Selfies wyłącznie na podstawie aparatu, który został zrobiony. Informacje o aparacie są częścią informacji, które są przechowywane jako część danych EXIF ​​ze zdjęciem. Możesz przejrzeć te dane i dowiedzieć się, czy zdjęcie zostało zrobione iPhonem i który aparat został użyty, a także ustawienia aparatu użyte do tego. Jeśli usuniesz te dane, zdjęcie nie będzie już sortowane w albumie Selfies.

Sprawdź -   Jak ukryć aplikacje iMessage, których nie używasz w iOS 11

Możesz użyć jednej z wielu aplikacji dostępnych w App Store, aby usunąć dane EXIF ​​ze zdjęcia lub możesz użyć skrótu Siri, aby usunąć dane EXIF ​​ze zdjęcia. Oba będą działać w tym samym celu. Po usunięciu danych iOS automatycznie przeniesie je z albumu Selfies.

Album Selfies jest albumem tworzonym automatycznie. Nie można go usunąć, a zdjęć, które się w nim pojawiają, nie można „przenieść”. Możesz przenieść zdjęcie do innego albumu, ale nadal będzie ono widoczne w albumie Selfies.

Zdjęcie będzie nadal widoczne w rolce z aparatu. Tam pojawiają się wszystkie zdjęcia. Jeśli chcesz ukryć zdjęcie z rolki aparatu, możesz. iOS ma wbudowany ukryty album, w którym możesz sortować zdjęcia. Żadne zdjęcie, które zostało posortowane do ukrytego albumu, nie pojawia się w rolce z aparatu. Aby ukryć zdjęcie, otwórz je i dotknij przycisku Udostępnij w lewym dolnym rogu. Z menu czynności wybierz Ukryj.

Sprawdź -   Zobacz historię cen aplikacji na iOS, Androida i Windows Phone

Każdy, kto ma dostęp do Twojego telefonu i uzyskał dostęp do Twojej aplikacji Zdjęcia, będzie mógł uzyskać dostęp do Ukrytego albumu i znajdujących się w nim zdjęć. Album nie jest chroniony hasłem ani za pomocą Touch ID, więc jeśli ktoś, kto przejdzie przez ekran blokady, może uzyskać dostęp do ukrytych zdjęć.