12/08/2021

Jak sfinalizować i cofnąć dostęp do udostępnionego pliku Google

Udostępnij teraz w social media:

Współpraca nad plikami to jedna z najlepszych funkcji w Dokumentach, Arkuszach i Prezentacjach Google. Jednak po ukończeniu dokumentu może być konieczne ograniczenie cudzych uprawnień, zanim będzie można go sfinalizować i zamknąć.

Kiedy finalizujesz dokument, oznacza to, że dokonano ostatniej edycji i nie ma już nic do dodania. Tak więc, gdy współpracujesz z innymi osobami, możesz chcieć uniemożliwić im dokonywanie jakichkolwiek dodatkowych zmian w produkcie końcowym. Na szczęście w dowolnym momencie łatwo jest ograniczyć – lub całkowicie zatrzymać – udostępnianie dokumentu.

Uruchom przeglądarkę i otwórz dysk Google. Znajdź plik, który chcesz sfinalizować, kliknij go prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz opcję „Udostępnij”, aby otworzyć ustawienia udostępniania dla tego dokumentu.

Sprawdź -   Jak wyłączyć lub dostosować nowe alerty e-mail w programie Outlook

Jeśli nie masz pewności, czy plik jest udostępniony, czy nie, poszukaj ikony, która wygląda jak sylwetka dwóch osób.

Udostępniony plik ma obok nazwy ikonę z sylwetką.

Jeśli udostępnianie linków jest włączone i chcesz je zachować, jednocześnie umożliwiając innym przeglądanie pliku, kliknij menu rozwijane i kliknij opcję „Każdy, kto ma link może wyświetlać”.

Jeśli chcesz zachować udostępnione łącze z dostępem tylko do wyświetlania, kliknij menu rozwijane, a następnie kliknij

Jeśli udostępnianie linków jest włączone i chcesz je wyłączyć, kliknij menu rozwijane, a następnie kliknij opcję „WYŁĄCZONE – dostęp mają tylko określone osoby”.

Możesz wyłączyć udostępnianie linków, klikając menu rozwijane, a następnie klikając

Następnie kliknij przycisk „Zaawansowane”.

Kliknij

W sekcji „Kto ma dostęp” kliknij menu rozwijane obok nazwy współpracownika i wybierz „Może wyświetlać”, aby zmienić jego uprawnienia na tylko wyświetlanie.

Kliknij menu rozwijane obok każdej osoby, która może uzyskać dostęp do pliku, i wybierz

Jeśli jesteś właścicielem pliku, możesz jeszcze bardziej ograniczyć dostęp do pliku za pomocą dwóch ustawień u dołu okna. Pierwsza opcja uniemożliwia innym redaktorom – jeśli tacy nadal istnieją – zmianę dostępu lub dodanie nowych osób.

Sprawdź -   Jak zainstalować motyw ikony McMuse-circle w systemie Linux

Druga opcja wyłącza pobieranie, drukowanie i kopiowanie pliku dla osób, które mogą przeglądać lub komentować, ściśle czyniąc plik tylko do odczytu.

Dalsze ograniczenie pliku za pomocą tych dwóch dodatkowych środków, które znajdują się u dołu okna Ustawienia udostępniania.

Kliknij przycisk „Zapisz zmiany”.

Zapisz wszystkie wprowadzone zmiany, klikając

Po zakończeniu kliknij „Gotowe”, aby zamknąć ustawienia udostępniania.

Kliknij

Na koniec, aby wszyscy wiedzieli, że plik dotarł do ostatniego etapu procesu, w nazwie należy umieścić słowo „Final”. To powie każdemu, kto uzyskuje dostęp do pliku po ograniczeniu wszystkich uprawnień, że dokument nie wymaga już żadnych edycji.

Kliknij plik prawym przyciskiem myszy i wybierz przycisk „Zmień nazwę”.

Kliknij plik prawym przyciskiem myszy i kliknij

Rodzaj „[FINAL]”Na początku lub na końcu nazwy pliku i kliknij przycisk„ OK ”.

Zmień nazwę pliku, aby zawierał słowo

Otóż ​​to. Udało Ci się sfinalizować plik Google i ograniczyć liczbę osób, które mogą edytować lub wyświetlać dokument.

Sprawdź -   Ustalaj minimalne cele słowne, pisząc opowiadania lub powieści

x