Udostępnij teraz w social media:

Ekosystem iCloud jest skomplikowany i trudno jest określić, jaka część danych jest bezpieczna w „chmurze” i zsynchronizowana z urządzeniami. Przedstawimy proces konfiguracji i wyjaśnimy, co robi każda funkcja.

Jak zalogować się do iCloud

Podczas pierwszej konfiguracji komputera Mac powinien zostać wyświetlony monit o zalogowanie się przy użyciu konta iCloud. Jeśli już to skonfigurowałeś, możesz iść, ale jeśli nie jesteś zalogowany, musisz zalogować się w ustawieniach iCloud.

Otwórz aplikację Preferencje systemowe – możesz kliknąć menu Apple u góry ekranu i wybrać „Preferencje systemowe” – a następnie kliknąć ikonę „iCloud”. Możesz także znaleźć aplikację Preferencje systemowe na stacji dokującej oraz w folderze Aplikacje.

To są ustawienia iCloud. Jeśli nie jesteś zalogowany, zobaczysz ten ekran logowania.

Strona logowania iCloud

Jeśli masz już Apple ID z iPhone’a lub iPada, upewnij się, że używasz tego samego dla komputera Mac, w przeciwnym razie nic nie będzie synchronizowane między Twoimi urządzeniami. Jeśli jednak chcesz utworzyć nowe konto, możesz kliknąć opcję „Utwórz Apple ID” u dołu, aby się zarejestrować.

Strona rejestracji iCloud

Możesz zarejestrować się przy użyciu własnego adresu e-mail, takiego jak konto Gmail, lub możesz utworzyć nowy adres e-mail @ icloud.com. Każda z nich utworzy nowe konto iCloud, którego możesz używać na dowolnym urządzeniu.

Sprawdź -   Jak zamykać i opuszczać aplikacje z Mission Control na macOS

Co synchronizuje się automatycznie?

Ustawienia iCloud

Główną funkcją iCloud jest synchronizacja krytycznych danych osobistych na urządzeniach (i tworzenie ich kopii zapasowych w chmurze). Większość funkcji iCloud synchronizuje następujące dane na wszystkich podłączonych urządzeniach po wyjęciu z pudełka:

Twoje kontakty
Terminy i przypomnienia w kalendarzu
Dane Safari, w tym hasła, otwarte strony i historia przeglądania
Dostęp do HomeKit
Notatki utworzone w aplikacji Notatki
Wysłane i odebrane wiadomości oraz wersje robocze

Nie musisz się o to martwić, o ile jesteś zalogowany, a opcja jest zaznaczona w ustawieniach iCloud na komputerze Mac. Upewnij się, że opcje są również włączone w ustawieniach iCloud na urządzeniach z systemem iOS i na każdym innym urządzeniu, na którym zalogowałeś się na to samo konto iCloud, w przeciwnym razie możesz napotkać problemy.

Zdjęcia

Zdjęcia iCloud

Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę w przypadku zdjęć, jest to, że istnieją dwie metody ich tworzenia. Pierwsza, „Zdjęcia iCloud”, po prostu przechowuje każde zrobione zdjęcie w iCloud i synchronizuje się z różnymi urządzeniami. Jeśli urządzenie się zepsuje, możesz włączyć „Zdjęcia iCloud” na nowym urządzeniu i ponownie pobrać wszystkie swoje zdjęcia z iCloud.

„Mój strumień zdjęć” jest inny i przez miesiąc przechowuje tylko najnowsze zdjęcia, aby umożliwić innym urządzeniom synchronizację. Oznacza to, że jeśli zrobisz zdjęcie swoim iPhonem i nie będziesz używać iPada przez jakiś czas, Twoje zdjęcia nie zostaną zsynchronizowane z iPadem. Ponadto nie ma kopii zapasowej niczego poza zdjęciami z ostatniego miesiąca, więc jeśli zgubisz urządzenie bez włączonej opcji „Zdjęcia iCloud”, nie będziesz mógł odzyskać zdjęć.

Sprawdź -   Jak zmienić nazwę plików napisów na nazwę wideo w systemie Windows 10

Nadal jednak istnieje zastosowanie „Mój strumień zdjęć”, ponieważ przechowywanie każdego zrobionego zdjęcia w iCloud bardzo szybko zapełni całe 5 GB darmowej przestrzeni dyskowej dostarczanej z iCloud. Jeśli masz dwa urządzenia, z których regularnie korzystasz, takie jak MacBook i iPhone, włączenie tylko funkcji „Mój strumień zdjęć” pozwala zaoszczędzić dużo miejsca, a kopie zapasowe zdjęć są nadal przechowywane na komputerze MacBook. Po prostu nie łam ich obu jednocześnie.

iMessage

Strona logowania iMessage

Usługa iMessage nie będzie domyślnie włączona, ale wystarczy zalogować się przy pierwszym uruchomieniu aplikacji. Po prostu upewnij się, że logujesz się na to samo konto, którego używasz na swoim iPhonie lub iPadzie, i upewnij się, że iMessage jest włączony na wszystkich Twoich urządzeniach.

Nie spowoduje to jednak synchronizacji żadnych starych wiadomości, które możesz mieć na komputerze Mac. W tym celu musisz włączyć „Wiadomości w iCloud”. Po zalogowaniu się kliknij „Wiadomości” na górnym pasku menu i otwórz preferencje.

Preferencje iMessage

Otwórz niebieską kartę „iMessage” u góry i upewnij się, że jest zaznaczona opcja „Włącz wiadomości w iCloud”.

Preferencje iMessage

Dopóki ta opcja jest włączona, Twoje wiadomości powinny być synchronizowane niezależnie od tego, kiedy zostały wysłane. Ponownie, musisz upewnić się, że opcja jest włączona na wszystkich urządzeniach, aby działała poprawnie.

Sprawdź -   Jak w łatwy sposób tworzyć skróty na pulpicie w systemie Windows 10

iCloud Drive

iCloud Drive

iCloud Drive jest używany do wszystkiego innego. Dokumenty TextEdit, Twoje książki, preferencje systemowe, skrypty Automatora, cały zlew kuchenny. Jeśli jest to dokument utworzony w natywnej aplikacji Apple, prawdopodobnie jest tutaj zsynchronizowany.

Domyślnie iCloud Drive przechowuje również foldery Pulpit i Dokumenty, które mogą być bardzo duże. Możesz szybko uzupełnić swoje konto iCloud, jeśli je zostawisz. A jeśli nie zapłacisz Apple 0,99 USD miesięcznie za ich plan iCloud o pojemności 50 GB, co kilka godzin będziesz otrzymywać powiadomienia z informacją o zakupie większej ilości miejsca.

Niezwykle irytujące powiadomienie o pamięci masowej iCloud

Nie możesz jednak po prostu odznaczyć opcji „Foldery pulpitu i dokumentów”, aby wyłączyć iCloud Drive, ponieważ proces wyłączania jest o wiele trudniejszy niż powinien. Możesz przeczytać nasz przewodnik dotyczący wyłączania iCloud Drive bez przypadkowego usuwania danych.

Chociaż iCloud Drive zajmuje dużo miejsca w iCloud, jest to przydatna funkcja, jeśli zdecydujesz się zapłacić za więcej miejsca. Spowoduje to zapisanie całego folderu Pulpit i Dokumenty w iCloud, a następnie usunięcie starych plików, których nie używasz, z MacBooka, aby zaoszczędzić miejsce. Gdy będziesz potrzebować pliku ponownie, możesz pobrać go z iCloud. Więc jeśli masz starego MacBooka z małym dyskiem twardym, możesz zapłacić kilka dolarów miesięcznie, aby dać mu więcej miejsca na oddech.