01/18/2022

Jak synchronizować informacje: Preferencje konfiguracji z Firefox Sync

Udostępnij teraz w social media:

Firefox ma funkcję synchronizacji, która może zsynchronizować między innymi preferencje przeglądarki. Obejmuje to między innymi, na której stronie otwiera się strona nowej karty, ustawienia Nie śledź, ustawienia telemetrii, a nawet ustawiony motyw. Synchronizuje prawie wszystko, czego potrzebujesz, aby zapewnić bezproblemową obsługę na różnych komputerach stacjonarnych. Preferencjami Firefoksa można zarządzać nie tylko z poziomu opcji, ale także ze strony about: config. Nie wszystkie ustawienia, które zmieniasz na tej stronie, są synchronizowane. Oto jak możesz zsynchronizować informacje: ustawienia konfiguracji.

Zakładamy, że masz już skonfigurowaną synchronizację Firefoksa i jesteś zalogowany na swoje konto na wszystkich komputerach stacjonarnych.

Sprawdź -   Jak utworzyć wykres Gantta w Arkuszach Google

Synchronizuj informacje: Preferencje konfiguracji

Najpierw otwórz stronę about: config. Zaakceptuj ostrzeżenie, gdy pojawi się monit. Zanotuj preferencje, które chcesz zsynchronizować, tj. Kliknij je prawym przyciskiem myszy i wybierz Kopiuj nazwę z menu kontekstowego.

Następnie kliknij ponownie prawym przyciskiem myszy i wybierz Nowy> Boolean.

W polu nazwy preferencji wprowadź następujące informacje;

services.sync.prefs.setting

Zastąp „ustawienie” nazwą preferencji, którą skopiowałeś wcześniej. Na przykład, jeśli chcesz zsynchronizować preferencję accessibility.blockautorefresh, powinieneś nazwać nową preferencję logiczną w następujący sposób;

services.sync.prefs.accessibility.blockautorefresh

W polu wartości ustaw wartość na True.

To wszystko, co musisz zrobić. Po dodaniu tej preferencji preferencja o odpowiedniej nazwie zostanie zsynchronizowana we wszystkich instancjach przeglądarki Firefox na komputer. Jeśli istnieje preferencja, która jest dostępna w przeglądarce Firefox dla Androida i masz włączoną synchronizację, zostanie ona również zsynchronizowana z telefonem.

Sprawdź -   Jak zainstalować opcjonalne aktualizacje w systemie Windows 10

Zatrzymaj synchronizację about: config Preference

Po dodaniu nowej preferencji do strony about: config nie można jej usunąć. Być może zauważyłeś, że istnieje kilka preferencji, które zaczynają się od services.sync.prefs, których nigdy nie dodałeś. Są to te, które Firefox automatycznie synchronizuje bez konieczności konfigurowania.

W obu przypadkach, jeśli chcesz zatrzymać synchronizację preferencji, musisz znaleźć odpowiadające im preferencje services.sync.prefs.setting i ustawić ich wartość na False. Jest to równie dobre, jak usunięcie preferencji i wyłączy synchronizację.

Nie ma to żadnych skutków ubocznych, z wyjątkiem tego, że musisz pamiętać, dla których preferencji włączono synchronizację. Jeśli nie możesz, możesz przeszukać stronę about: config pod kątem services.sync.prefs i znaleźć je wszystkie. Domyślnie jest to dość długa lista, więc jej przeszukanie zajmie trochę czasu, jeśli nie pamiętasz nazwy preferencji, dla której włączono synchronizację. Podobnie możesz tego użyć, aby sprawdzić, czy synchronizacja preferencji jest włączona, czy nie.

Sprawdź -   Jak zrobić wielki piec w Minecraft

x