Udostępnij teraz w social media:

Kiedy próbujesz pomóc komuś rozwiązać problem ze smartfonem, dostęp do jego ekranu znacznie ułatwia sprawę. Zamiast instalować specjalną aplikację do udostępniania ekranu, możesz użyć Facebook Messenger, aby udostępnić swój ekran na iPhonie i Androidzie.

Jak udostępnić swój ekran w Messengerze na Androida

Podobnie jak Skype, Facebook Messenger umożliwia także udostępnianie ekranu bezpośrednio ze smartfona z systemem Android.

Zacznij od otwarcia Aplikacja Facebook Messenger na Androida i przechodzenie do rozmowy. Następnie dotknij przycisku „Wideo”, aby rozpocząć rozmowę wideo.

Po rozpoczęciu połączenia wideo (ta funkcja działa w przypadku grupowych rozmów wideo i pokoi na Facebooku), przesuń palcem w górę z dolnego paska narzędzi, aby wyświetlić więcej opcji.

Przesuń palcem w górę na Messengerze na Androidzie

Tutaj dotknij przycisku „Udostępnij swój ekran”.

Sprawdź -   Jak zablokować komórki programu Excel za pomocą formuł, aby zapobiec edycji

Stuknij opcję Udostępnij swój ekran w Messengerze na Androida

Kiedy używasz tej funkcji po raz pierwszy, zobaczysz panel wprowadzający do tej funkcji. Kliknij „Kontynuuj” tutaj. (Nie zobaczysz ponownie tego ekranu).

Stuknij Kontynuuj w Messengerze na Androida

Teraz Android zapyta, czy chcesz udostępnić swój ekran za pomocą aplikacji Messenger. Kliknij przycisk „Rozpocznij teraz”.

Stuknij Rozpocznij teraz w Messengerze na Androida

Teraz Messenger zacznie udostępniać Twój ekran. Możesz przesunąć palcem w górę lub nacisnąć przycisk „Początek”, aby przejść do ekranu głównego urządzenia. Możesz przeglądać i przechodzić do dowolnego ekranu, który chcesz udostępnić. Gdy zaczniesz udostępniać ekran, Messenger wyłączy kamerę.

W oknie obrazu w obrazie zobaczysz innych uczestników. Możesz go dotknąć, aby rozwinąć okno i wrócić do trybu pełnoekranowego.

Stuknij, aby rozwinąć menu Obraz w obrazie dla Facebook Messenger na Androidzie

Aby zatrzymać udostępnianie ekranu, wróć do aplikacji Messenger i dotknij przycisku „Zatrzymaj” w pływającym polu.

Sprawdź -   Jak naprawić Apple Watch nie wibruje dla alarmów i powiadomień

Stuknij Zatrzymaj, aby zatrzymać udostępnianie ekranu w systemie Android

Wrócisz teraz do zwykłej rozmowy wideo, jak zwykle.

Jak udostępnić swój ekran w Messengerze na iPhone’a

Proces udostępniania ekranów na iPhonie jest nieco inny.

Otworzyć Aplikacja Facebook Messenger na Twój iPhone, następnie otwórz rozmowę, w której chcesz udostępnić swój ekran. Następnie dotknij przycisku „Wideo” znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu, aby rozpocząć rozmowę wideo.

Stuknij przycisk wideo z Facebook Messenger na iPhonie

Po odebraniu telefonu rozpocznie się rozmowa wideo. Teraz przesuń palcem w górę, aby wyświetlić więcej opcji.

Przesuń palcem w górę podczas rozmowy na Facebooku Messenger na iPhonie

Tutaj dotknij przycisku „Udostępnij swój ekran”.

Stuknij opcję Udostępnij swój ekran w programie Messenger na iPhone'a

Z wyskakującego okienka wprowadzającego wybierz opcję „Rozpocznij udostępnianie”.

Stuknij opcję Rozpocznij udostępnianie w Messengerze na iPhone'a

Zobaczysz domyślne wyskakujące okienko emisji iOS, które służy do udostępniania ekranu iPhone’a różnym aplikacjom. Tutaj upewnij się, że wybrana jest aplikacja Messenger, a następnie naciśnij przycisk „Rozpocznij transmisję”.

Sprawdź -   Jak zatrzymać automatyczne odtwarzanie następnego odcinka przez Netflix

Stuknij Rozpocznij transmisję na iPhonie

Aplikacja Messenger wyłączy teraz kamerę i zacznie udostępniać ekran. Możesz przejść do ekranu głównego i przejść do różnych aplikacji, aby udostępnić ekran.

W przeciwieństwie do Androida, aplikacja Messenger nie wyświetla okienka obrazu w obrazie innych uczestników rozmowy. Kiedy udostępniasz swój ekran, nie będziesz w stanie zobaczyć ich wideo, ale nadal będziesz słyszeć, co mówią.

Jeśli w lewym górnym rogu iPhone’a zobaczysz czerwoną pigułkę, oznacza to, że udostępniasz ekran.

Gdy skończysz, wróć do aplikacji Messenger. W interfejsie rozmowy wideo dotknij przycisku „Zatrzymaj” w pływającym polu.

Stuknij Zatrzymaj, aby zatrzymać udostępnianie ekranu na iPhonie

Messenger przestanie teraz udostępniać ekran Twojego iPhone’a.

Nie każdy korzysta z Facebook Messenger. Jeśli chcesz udostępnić swój ekran współpracownikom, możesz to również zrobić w Zoom lub Google Meet.