Udostępnij teraz w social media:

Slack to jedna z niewielu aplikacji do czatu, których możesz używać w każdym miejscu pracy. Jest to również aplikacja, z której wielu użytkowników korzysta do codziennej komunikacji. Slack jest łatwy do nauczenia się obsługi, ale jeśli musisz zarządzać zespołem Slack dla innych, być może będziesz musiał zarządzać większą liczbą komponentów niż przeciętny użytkownik.

Dowiedz się, jak ustawiać przypomnienia w Slacku, dodawać aplikacje lub znajdować i wysyłać GIF-y.

Slack: Usuń kanał, edytuj i archiwizuj

Kanały to jedna z najważniejszych funkcji w Slacku. Są to dyskusje „pogrupowane”. Idealnie, jeśli chcesz porozmawiać o czymś konkretnym, utworzyłbyś dla tego dedykowany kanał. Możesz zmienić nazwę kanału na inną lub możesz ją zarchiwizować i utworzyć nowy, kiedy zajdzie taka potrzeba.

Sprawdź -   Jak przejąć kontrolę nad paskiem menu komputera Mac za pomocą barmana

Edycja i archiwizacja kanału to podstawa, a użytkownicy, którzy są w stanie utworzyć kanał, zwykle będą mogli edytować i archiwizować utworzony przez siebie kanał. Usunięcie kanału może być jednak ograniczone. Tylko administratorzy lub użytkownicy z wyższymi uprawnieniami będą mogli usunąć kanał.

Użytkownik może edytować lub archiwizować tylko utworzony przez siebie kanał. Aby edytować lub archiwizować kanały utworzone przez innych użytkowników, wymagane będą wyższe uprawnienia.

Slack: Usuń kanał

Aby usunąć kanał Slack, upewnij się, że masz włączone odpowiednie uprawnienia na swoim koncie lub zaloguj się na konto administratora.

Otwórz Slack.
Kliknij prawym przyciskiem myszy kanał, który chcesz usunąć.
Wybierz Opcje dodatkowe z menu kontekstowego.

Sprawdź -   Jak działa Auto-HDR na Xbox Series X | S (i jak go wyłączyć)

Wybierz opcję Usuń ten kanał.
Potwierdź, że chcesz usunąć kanał, a zostanie on usunięty.

Slack: Edytuj kanał

Aby edytować kanał Slack, upewnij się, że jest to kanał, który utworzyłeś, lub że masz uprawnienia administratora do edycji kanałów utworzonych przez innych użytkowników.

Otwórz Slack.
Kliknij prawym przyciskiem myszy kanał, który chcesz edytować.
Wybierz Dodatkowe opcje z menu kontekstowego.
Kliknij Zmień nazwę tego kanału, aby zmienić nazwę kanału.
Kliknij Ustaw opis kanału, aby zmienić opis kanału.
Kliknij Zmień na prywatne lub Zmień na publiczne, aby zmienić odbiorców.

Slack: kanał archiwum

Aby zarchiwizować kanał, upewnij się, że masz do tego odpowiednie uprawnienia.

Sprawdź -   Jak znaleźć swój kierunek podróży za pomocą Google Maps

Otwórz Slack.
Kliknij prawym przyciskiem myszy kanał, który chcesz zarchiwizować.
Wybierz Dodatkowe opcje z menu kontekstowego.
Kliknij Archiwizuj ten kanał.
Potwierdź, że chcesz zarchiwizować kanał.

Wniosek

Slack nie jest trudny do nauczenia się obsługi. Jest inaczej, zwłaszcza jeśli zawsze korzystałeś z aplikacji takich jak Whatsapp, Facebook Messenger lub Skype i tym podobnych do codziennej komunikacji. Jeśli konfigurujesz zespół do pracy lub gier, wiedza o tym, jak tworzyć, usuwać, edytować lub archiwizować kanał, jest podstawowa.