iOS 13.5 został wydany dzień temu i wiele osób określa tę aktualizację jako aktualizację COVID-19, ponieważ są w niej funkcje, które ułatwiają korzystanie z telefonu, jeśli nosisz maskę. Opcja wprowadzenia hasła pojawia się znacznie szybciej. Wprowadza także do urządzenia interfejs API do rejestrowania ekspozycji COVID-19. Ta funkcja jest włączona, co oznacza, że ​​nie musisz wysyłać informacji ze swojego urządzenia (lub odbierać), jeśli nie chcesz (zdjęcie za pośrednictwem odpowiedzi ONZ COVID-19).

COVID-19 Rejestrowanie narażenia i powiadomienia

COVID-19 Rejestracja ekspozycji została dodana do iOS 13.5. Upewnij się, że używasz tej wersji lub nowszej wersji systemu iOS. Aby wyłączyć rejestrowanie i powiadomienia, wykonaj poniższe czynności.

  1. Otworzyć Aplikacja ustawień.
  2. Iść do Prywatność> Zdrowie.
  3. Na górze zobaczysz „Rejestrowanie ekspozycji COVID-19„ Dotknij tego.
  4. Na następnym ekranie włącz lub wyłącz tę funkcję. Aby włączyć tę funkcję, należy włączyć Bluetooth.
Sprawdź -   Jak montować systemy plików jako tylko do odczytu w systemie Linux

Ograniczona dostępność

Funkcja rejestrowania ekspozycji COVID-19 pojawi się na wszystkich urządzeniach, które zostały uaktualnione do iOS 13.5, ale może nie być dostępna we wszystkich krajach. Jeśli włączysz tę funkcję i zobaczysz komunikat „Niedostępne w Twoim regionie”, nic nie możesz zrobić. Funkcja może być dostępna w twoim regionie później, ale nie ma na to żadnych obietnic.

Co to jest rejestrowanie ekspozycji?

Rejestrowanie narażenia śledzi osoby, które miały kontakt z innymi ludźmi. Gromadzi te informacje po cichu przez Bluetooth, a dane nie są danymi osobowymi. Do Twojego urządzenia przypisano losowy identyfikator, który nie jest powiązany z twoim Apple ID, twoim numerem telefonu ani żadnymi innymi danymi osobowymi, które masz na swoim urządzeniu.

Sprawdź -   Jak automatycznie zrestartować zamrożony komputer Mac

Informacje będą wymieniane między innymi urządzeniami; zasadniczo rejestrują, kto był blisko kogo. Gdy dana osoba zauważy, że została zarażona COVID-19, osoby, z którymi się zetknęły, są powiadamiane o tym fakcie. Nie otrzymują żadnych informacji o zarażonej osobie. Apple chroni prywatność użytkowników bez względu na wszystko.

Gdy dowiesz się, że mogłeś skontaktować się z kimś, kto pozytywnie przetestował COVID-19, możesz samodzielnie się izolować i poczekać na pojawienie się objawów lub możesz poddać się testowi. Jeśli nie masz pewności, co zrobić, możesz użyć narzędzia internetowego Apple, aby zdecydować, czy powinieneś zostać przetestowany.