Udostępnij teraz w social media:

Jedną z największych, choć często pomijanych funkcji w systemie MacOS jest konto gościa. Użytkownik-gość w systemie macOS to użytkownik utworzony przez system z ograniczonymi uprawnieniami, ale wystarczającymi uprawnieniami, aby umożliwić komuś tymczasowe korzystanie z komputera Mac, którego nie posiada. Jest to bezpieczne, ponieważ użytkownik-gość nie może instalować aplikacji, ale będzie miał dostęp do standardowych aplikacji, które są dostarczane z systemem MacOS. Oto, jak możesz włączyć / wyłączyć gościa w systemie macOS.

Użytkownik-gość w systemie macOS

Otwórz Preferencje systemowe i przejdź do Użytkownicy i grupy.

Preferencje użytkowników i grup wyświetlą użytkowników skonfigurowanych na komputerze Mac i podświetli bieżącego użytkownika w kolumnie po lewej stronie. Będziesz musiał kliknąć ikonę kłódki w lewym dolnym rogu i uwierzytelnić się przy użyciu administratora i hasła, aby wprowadzić zmiany.

Sprawdź -   Jak włączyć odrzucanie dłoni na urządzeniach z ekranem dotykowym z systemem Windows 10

W lewej kolumnie, w sekcji Inni użytkownicy, zobaczysz „Gość”, konto i jego aktualny stan. Jeśli jest wyłączona, wybierz ją. Włącz opcję „Zezwól gościom na logowanie się na tym komputerze”, a użytkownik-gość zostanie włączony.

Kontrola rodzicielska dla użytkownika-gościa jest również włączana automatycznie i jeśli chcesz, możesz przyznać mu dostęp do folderów współdzielonych.

Wyłączenie użytkownika-gościa jest równie proste. Wszystko, co musisz zrobić, to odznaczyć opcje, które go włączyły, w tym samym panelu preferencji.

Gość nie może trwale przechowywać plików i nie ma do niego danych logowania. Gdy zobaczysz ekran logowania w systemie macOS, wystarczy kliknąć konto Gość, a zostaniesz przeniesiony na pulpit. Nie ma też możliwości ustawienia hasła. Jest to konto tymczasowe i dlatego nie ma funkcji, które pozwalają na użycie go przez więcej niż jedną sesję.

Sprawdź -   Jak korzystać z protokołu FTP z wiersza poleceń w systemie Linux

Konto gościa nie jest bezużyteczne. Masz dostęp do standardowych aplikacji macOS, co oznacza, że ​​masz przeglądarkę, z której możesz korzystać. Gość może zapisywać pliki, ale tylko tymczasowo. Oznacza to, że pliki zostaną zapisane na dysku, a użytkownik-gość będzie mógł je modyfikować, wysyłać jako załącznik w wiadomości e-mail lub oglądać / odtwarzać podczas bieżącej sesji. Użytkownik-gość może również pobierać pliki DMG, ale nie będzie mógł ich zainstalować ani żadnych innych aplikacji z Mac App Store. Można także zmienić ustawienia związane z wyglądem pulpitu, np. Tapetę i motyw.