Udostępnij teraz w social media:

Aplikacja Notes na iOS 10 ma jedną nową funkcję i jest całkiem niesamowita. Nowa funkcja nosi nazwę współpracy i umożliwia zaproszenie dowolnego z kontaktów do współtworzenia notatki. Istnieją pewne ograniczenia, np. Jeśli osoba zaproszona do współpracy nad notatką nie posiada iPhone’a, nie będzie mogła jej edytować na żadnym innym telefonie. Mogą również wyświetlać go na komputerze Mac lub PC za pośrednictwem aplikacji internetowej iCloud. Wadą jest to, że każdy, kto nie ma konta iCloud, nie może wnieść wkładu do notatki. Jest to mniej więcej zamknięte środowisko pracy. Oto jak działa nowa funkcja.

Sprawdź -   Jak dostosować czcionkę i tło iMessage w iOS 10

Rozpocznij współpracę

Otwórz aplikację Notatki i stuknij notatkę, nad którą chcesz zaprosić kogoś do współpracy. Po otwarciu notatki obok przycisku udostępniania zobaczysz przycisk „Dodaj osoby”. Dotknij go i wybierz aplikację, przez którą chcesz wysłać zaproszenie do współpracy. Jeśli nie widzisz przycisku „Dodaj osoby”, wypróbuj tę poprawkę.

Zaproszenie do notatki ops-10

Następnie możesz wybrać kontakt i wysłać zaproszenie. W przypadku kontaktów, które nie używają iPhone’a ani Maca, możesz skopiować łącze do notatki. Utworzenie linku zajmie trochę czasu i jest to ogólnie niezręczny proces. Twój odbiorca będzie musiał zalogować się do iCloud, aby przeczytać lub edytować łącze.

Niezależnie od urządzenia, z którego korzysta Twój odbiorca, będzie mógł odczytać notatkę. Jeśli to wszystko, co chcesz zrobić, tj. Po prostu udostępnić notatkę, użyj standardowej opcji udostępniania.

Sprawdź -   Jak utrzymać Chromebooka włączonego po zamknięciu pokrywy

wysyłanie-notatki-ios-10współpraca-uwaga-ios-10

Notatka, do której zostali dodani współpracownicy, będzie miała obok niej małą ikonę na liście notatek. Gdy odbiorca zaktualizuje notatkę, obok niej pojawi się żółta kropka.

Zaproś więcej osób

Aby zaprosić więcej osób do notatki, nad którą już współpracujesz, otwórz ją i kliknij przycisk „Dodaj osoby”. Zobaczysz opcję „Dodaj osoby”, a także listę osób, które już zaprosiłeś do współpracy nad notatką. Dotknij go i wykonaj ten sam proces, co poprzednio, aby zaprosić kontakt.

Usuń dostęp do współpracy

Aby usunąć osobę z notatki, nad którą zaprosiłeś ją do współpracy, otwórz notatkę. Kliknij przycisk „Dodaj osoby”, a zobaczysz listę wszystkich zaproszonych do współpracy nad notatką. Stuknij osobę, którą chcesz usunąć, aby przejść do jej ekranu informacyjnego. Kliknij „Usuń dostęp”, aby usunąć je z notatki.

Sprawdź -   Usuń zdjęcia z rolki aparatu, przesuwając w lewo w stylu krzesiwa [iOS]

stop-sharing-note-ios-10notatki-usuń-dostęp

Zakończ współpracę

Aby uniemożliwić wszystkim współpracę nad notatką, otwórz ją i kliknij przycisk „Dodaj osoby”. Na samym dole ekranu „Osoby” zobaczysz przycisk „Przestań udostępniać”. Dotknij go, aby zakończyć współpracę nad notatką.