01/26/2022

Jak wyłączyć alert „Nie można ponownie podłączyć wszystkich dysków sieciowych” w systemie Windows 10

Udostępnij teraz w social media:

Dyski sieciowe to doskonały sposób na zapewnienie różnym użytkownikom w tej samej sieci łatwego dostępu do tych samych plików. Po dodaniu dysku sieciowego w systemie Windows 10 będzie on automatycznie łączył się z nim po połączeniu z siecią. Nie jest wymagana żadna interakcja użytkownika. Dysk sieciowy musi po prostu być w trybie online. W przypadku, gdy dysk nie jest w trybie online lub masz połączenie z inną siecią, system Windows 10 informuje, że nie może połączyć się z dyskiem sieciowym. Jeśli uznasz, że powiadomienie „Nie można ponownie podłączyć wszystkich dysków sieciowych” jest niepotrzebne, możesz je wyłączyć.

Sprawdź -   Jak naprawić brak dźwięku w zestawie słuchawkowym Bluetooth w systemie Windows 10?

Wyłącz alert „Nie można ponownie podłączyć wszystkich dysków sieciowych”

Istnieją dwa sposoby wyłączenia alertu „Nie można ponownie połączyć wszystkich dysków sieciowych”. Ten alert jest wysyłany przez aplikację / usługę „Autoodtwarzanie”. Jeśli wyłączysz dla niego powiadomienia, nie będziesz już otrzymywać tego ostrzeżenia, ale również wyłączy wszystkie alerty autoodtwarzania, np. Gdy podłączysz nowe urządzenie i zostaniesz poproszony o wybranie dla niego domyślnej akcji.

Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do grupy ustawień System. Wybierz kartę Powiadomienia i akcje. Poszukaj autoodtwarzania i wyłącz alerty. Alternatywnie możesz po prostu wyłączyć baner ostrzeżenia i skierować alert bezpośrednio do Centrum akcji.

Jeśli nie chcesz wyłączać alertów automatycznego odtwarzania, możesz wyłączyć alerty dysków sieciowych, edytując rejestr systemu Windows. Otwórz Edytor rejestru systemu Windows i przejdź do następującego klucza.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlNetworkProvider

Poszukaj wartości RestoreConnection. Jeśli go tam nie ma, kliknij prawym przyciskiem myszy klucz NetworkProvider i wybierz Nowy> Wartość DWORD (32-bitowa). Nadaj mu nazwę RestoreConnection. Kliknij go dwukrotnie i wprowadź 0 w polu danych wartości.

Sprawdź -   Jak przekonwertować skrypt BAT na plik EXE w systemie Windows 10

Następnie uruchom ponownie komputer z systemem Windows 10. Jeśli dysk sieciowy nie jest podłączony, nie zobaczysz żadnych powiadomień. Gdy dysk będzie dostępny, system połączy się z nim tak, jak zawsze.

Edycja rejestru zmieni tylko alert dotyczący dysków sieciowych. Wszystkie alerty będą nadal wyświetlane na Twoim pulpicie, więc jeśli potrzebujesz innych alertów wysyłanych przez autoodtwarzanie, to jest droga do zrobienia. Jeśli kiedykolwiek zajdzie potrzeba ponownego włączenia alertów, możesz usunąć utworzoną wartość lub wprowadzić 1 w polu wartości danych. Upewnij się, że uruchomiłeś ponownie system po wprowadzeniu zmiany.

Alert Nie można ponownie połączyć wszystkich dysków sieciowych nie jest bezużyteczny, ale czasami jest zbędny, gdy łączysz się z inną siecią. Dodany dysk sieciowy znajduje się w innej sieci i nie będzie się łączyć. Użytkownicy nie muszą tego mówić, ponieważ jest to dane.

Sprawdź -   Jak wyświetlić wszystkie urządzenia podłączone do sieci w systemie Windows 10

x