Udostępnij teraz w social media:

Aplikacje do obsługi wiadomości od dawna mają funkcję „czytaj” lub „widziałem”. Informuje, czy wysłana przez Ciebie wiadomość została przeczytana przez odbiorcę. Podobnie, pozwala Twoim kontaktom wiedzieć, kiedy przeczytałeś wiadomość, którą wysłali. Ta funkcja istnieje od dłuższego czasu w aplikacji Wiadomości na iOS. Użytkownicy zawsze mieli opcję wyłączania potwierdzeń „Odczyt” dla iMessages, ale ustawienie to dotyczyło wszystkich wątków konwersacji. Aż do iOS 10 była to sprawa typu wszystko albo nic. Od iOS 10 użytkownicy mogą wyłączać potwierdzenia odczytu dla poszczególnych kontaktów. Oto jak.

Wyłącz potwierdzenia odczytu dla pojedynczego kontaktu

Aby wyłączyć potwierdzenia odczytu dla określonego kontaktu, musisz mieć z nim wątek konwersacji w aplikacji Wiadomości. Wątek nie musi być aktywny, tj. Ostatnia wiadomość, którą wysłałeś lub otrzymałeś, może być kilka miesięcy temu.

Sprawdź -   Dlaczego w aplikacji Wiadomości w iOS 10 brakuje wyszukiwania grafiki

Otwórz aplikację Wiadomości i przejdź do wątku rozmowy. Stuknij mały przycisk „i” na samej górze wątku obok nazwy kontaktu. Na otwartej stronie informacyjnej zobaczysz nowo dodany przełącznik „Wyślij potwierdzenie przeczytania”. Wyłącz to. Działa to tylko w przypadku iMessages. Kontakty, które nie używają wiadomości iMessage i prowadzą konwersację za pośrednictwem wiadomości SMS, nigdy nie otrzymują potwierdzeń przeczytania.

wiadomości-czytane

Wyłącz potwierdzenia odczytu dla wszystkich kontaktów

Jeśli chcesz wyłączyć potwierdzenia odczytu dla wszystkich kontaktów, możesz to zrobić za pomocą prostego przełącznika. Otwórz aplikację Ustawienia, przewiń w dół i dotknij „Wiadomości”. Wyłącz opcję „Wysyłaj potwierdzenia odczytu”. Dotyczy to wszystkich rozmów iMessage. Działa to w iOS 7 i nowszych.

Sprawdź -   Jak zarządzać wieloma skrzynkami pocztowymi w programie Outlook

wiadomości-ustawienia-1ustawienia-wiadomości

To ustawienie dotyczy wszystkich rozmów prowadzonych na telefonie iPhone. Jeśli włączyłeś iMessages na innym iPhonie lub na iPadzie i zapomniałeś wyłączyć na nim potwierdzenia odczytu, zostaną one wysłane, gdy przeczytasz wiadomość na takim urządzeniu.

Podobnie, jeśli nie wyłączyłeś potwierdzeń przeczytania na komputerze Mac, przeczytanie wiadomości na niej powiadomi kontakt, gdy przeczytasz jego wiadomość.