Jak wyłączyć śledzenie aktywności poza Facebookiem przez aplikacje i strony internetowe

Udostępnij teraz w social media:

Facebook ma śmieszną ilość informacji na nasz temat. To nie jest dokładnie tajemnica, a także nasza wina za używanie Facebooka do logowania się do wszystkiego. Facebook ma nowe narzędzie, które jest teraz dostępne dla wszystkich osób dzwoniących Aktywność poza Facebookiem. To koszmary, w których Facebook szczegółowo opisuje, w jaki sposób twoja aktywność online jest udostępniana w sieci społecznościowej za pośrednictwem partnerów reklamowych, które pomagają Facebookowi wyświetlać odpowiednie treści, gdy jesteś na Facebooku. Tak więc, aby wyłączyć śledzenie i udostępnianie aktywności poza Facebookiem przez te aplikacje i strony internetowe, musisz odłączyć je od Facebooka. Spowoduje to wylogowanie z tych aplikacji, co jest wadą, ale to albo to, albo powiadomienie Facebooka o wszystkim co robisz.

Wyłącz śledzenie aktywności poza Facebookiem

Odwiedź ten link. Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany na Facebooku, zrób to. Pokaże Ci, które aplikacje i strony internetowe niedawno udostępniły Twoją aktywność na Facebooku. Kliknij opcję „Zarządzaj aktywnością poza Facebookiem” w kolumnie po prawej stronie „Co możesz zrobić”.

Na następnym ekranie kliknij „Zarządzaj aktywnością” w kolumnie po prawej stronie. Pojawi się wyskakujące okienko z informacją, w jaki sposób działanie „pomaga” tobie. Kliknij przycisk „Zarządzaj przyszłymi działaniami” w tym oknie podręcznym.

W końcu pojawi się ekran, na którym możesz wyłączyć całą przyszłą aktywność, co nie oznacza, że ​​twoja aktywność online będzie ukryta przed Facebookiem. Sprawi to, że otrzymywane informacje na papierze nie będą powiązane z Twoim kontem. Kliknij „Wyłącz”, a do swojej aktywności online dodasz nieco niewielką warstwę prywatności. Następnym krokiem jest rozpoczęcie korzystania z VPN.

  Jak ukryć lub usunąć stronę na Facebooku

Za każdym razem, gdy zdecydujesz się użyć konta Facebook do zalogowania się w serwisie lub aplikacji, rozpocznie ono udostępnianie Twojej aktywności (jeśli tak się stanie, na początek), a informacje zostaną powiązane z Twoim kontem.

Jeśli zastanawiasz się, co to znaczy mieć informacje powiązane z Twoim kontem, oznacza to, że jeśli na przykład grasz w Candy Crush przez kilka minut, a może oglądasz reklamę w grze lub dokonujesz zakupu w grze, informacje te zostaną przesłane do Facebooka, a Facebook będzie wiedział, że to właśnie Ty to zrobiłeś. Informacje nie będą częścią klastra danych, w którym osoba określonej płci, wieku i z określonej lokalizacji dokonała zakupu lub obejrzała wideo. Zostanie on powiązany z Twoim imieniem i nazwiskiem.

  Jak usunąć ikony z paska skrótów aplikacji Facebook

Tego rodzaju informacje pomagają Facebookowi w tworzeniu profilu na temat nawyków użytkowników i dostosowywania treści. Ma to zapewnić, że widzisz tylko odpowiednie posty, ale służy do kierowania reklam.

x