Udostępnij teraz w social media:

We współpracy z Apple firma Google wydała plik Exposure Notification API których pracownicy służby zdrowia mogą wykorzystać (za Twoją dobrowolną zgodą) do śledzenia kontaktów COVID-19. Jeśli chcesz sprawdzić, czy ta funkcja jest wyłączona w Twoim telefonie, oto jak wyłączyć rejestrowanie ekspozycji i powiadomienia w systemie Android.

Firma Google rozpoczęła wdrażanie interfejsu Exposure Notifications API na telefony z systemem Android za pośrednictwem Aktualizacja usług Google Play w maju 2020 r. Chociaż w menu Ustawienia telefonu jest teraz sekcja Powiadomienia o COVID-19, nic nie jest domyślnie włączone i musisz ręcznie pobrać aplikację z lokalnej organizacji zdrowia publicznego, zanim zacznie działać śledzenie kontaktów.

Sprawdź -   Jak Internet zabił prima aprilis (i dlaczego musi przestać)

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak śledzenie kontaktów COVID-19 działa na telefonie z Androidem, API i powiadomienia o ekspozycji są identyczne jak w przypadku iPhone’a firmy Apple.

Zacznij od otwarcia menu Ustawienia na swoim urządzeniu. Najłatwiej się tam dostać, przesuwając palcem w dół od góry wyświetlacza telefonu (raz lub dwa razy, w zależności od producenta telefonu), a następnie dotykając ikony koła zębatego.

Możesz też przesunąć palcem w górę z ekranu głównego urządzenia, aby otworzyć szufladę aplikacji, a następnie zlokalizować aplikację „Ustawienia”.

Następnie przewiń w dół i wybierz opcję „Google”.

Wybierz

Kliknij „Powiadomienia o narażeniu na COVID-19” u góry listy. Jeśli opcja nie jest wyświetlana na telefonie z systemem Android, oznacza to, że urządzenie nie otrzymało aktualizacji usług Google Play z maja 2020 r. (Lub późniejszej), a interfejs API nie został zainstalowany na telefonie.

Sprawdź -   Jak pobierać gry Steam na USB w systemie Linux

Stuknij w

Jeśli zainstalowałeś aplikację do śledzenia kontaktów COVID-19 z lokalnej organizacji zdrowia publicznego i ręcznie zezwoliłeś jej na korzystanie z interfejsu Google i Apple Exposure Notifications API, opcje w menu nie będą wyszarzone. Bez zainstalowania aplikacji funkcja jest wyłączona i nie może działać.

Wybierz „Usuń losowe identyfikatory”, aby usunąć wszelkie anonimowe informacje o sygnale nawigacyjnym Bluetooth, które zarejestrował Twój telefon, lub dotknij „Wyłącz powiadomienia o ekspozycji”, aby całkowicie wyłączyć funkcję śledzenia kontaktów.

Wybierz

Aby było jasne, nie musisz się martwić o to, że interfejs Exposure Notifications API wysyła osobiste dane zdrowotne do urzędników służby zdrowia lub rządu. Korzystanie z tej funkcji jest całkowicie dobrowolne i działa tylko wtedy, gdy udzielisz pozwolenia aplikacjom udostępnianym przez lokalną organizację zdrowotną (która w chwili pisania tego żaden stan USA nie wydał).

Sprawdź -   Jak wyłączyć iPhone X