Udostępnij teraz w social media:

Filmy są przeznaczone do oglądania, co oznacza, że ​​jeśli oglądasz YouTube, witryna oczekuje, że nie wysłałeś go w tle. Nie wszyscy tak oglądają YouTube. Witryna umożliwia tworzenie list odtwarzania, a jeśli są to listy odtwarzania muzyki, których słuchasz, karta tak naprawdę nie musi znajdować się z przodu. Możesz odesłać go do tyłu lub zminimalizować okno, w którym jest otwarte. YouTube nie może stwierdzić, czy jest w tle, czy nie, ale może stwierdzić, czy od jakiegoś czasu nie wchodziłeś w interakcję z witryną i wtedy się zatrzyma odtwarzany film. Zobaczysz komunikat „Wideo wstrzymane. Kontynuuj oglądanie. Musisz kliknąć Tak, aby kontynuować oglądanie.

Sprawdź -   Jak korzystać z funkcji AND i OR w Arkuszach Google

Aby wyłączyć opcję „Wideo wstrzymane. Kontynuuj oglądanie, musisz użyć rozszerzenia o nazwie YouTube NonStop. To jest rozszerzenie przeglądarki Chrome, więc to rozwiązanie dotyczy tylko przeglądarki Chrome, a także wersji deweloperskiej Edge w wersji beta, jeśli ją używasz.

Zainstaluj YouTube NonStop z Sklep internetowy Chrome i zajmie się resztą. Możesz pozostawić YouTube działający w tle, a rozszerzenie nie zatrzyma odtwarzania wideo, jeśli nie wchodzisz w interakcję z witryną przez długi czas.

YouTube dodał tę podpowiedź około dwa lata temu. Wtedy było to sporadyczne i nie wszyscy użytkownicy to widzieli. Wygląda na to, że pojawia się tylko wtedy, gdy jesteś zalogowany do YouTube i „oglądasz” zbyt długo.

Sprawdź -   Jak zainstalować motyw Ant GTK w systemie Linux

Ta funkcja ma na celu oszczędzanie danych, a być może nawet baterii, jeśli oglądasz na laptopie, który nie jest podłączony. Jeśli wideo będzie nadal odtwarzane, zużyje więcej danych, zwłaszcza jeśli masz włączoną funkcję autoodtwarzania. Jednocześnie bateria wyczerpuje się znacznie szybciej, ponieważ odtwarzasz multimedia w przeglądarce wymagającej zasobów. Monit nie jest bez celu, ale powinna istnieć opcja, aby go wyłączyć.

Rozszerzenie jest pasywne; możesz to ukryć w rozszerzonym menu lub menu rozszerzeń. Nie możesz go włączyć ani wyłączyć. Możesz go wyłączyć, jeśli chcesz przywrócić tę funkcję (lub odinstalować ją), ale nie ma przycisku wyłączania. Jeśli wolisz przeglądarkę Firefox od Chrome, wydaje się, że nie ma do niej dodatku, który mógłby pozbyć się tej funkcji. Wspomnieliśmy, że monit nie pojawia się, gdy oglądasz bez zalogowania się. Jeśli możesz oglądać bez zalogowania się, możesz go nie widzieć. Oczywiście oznacza to brak historii oglądania i utratę dostępu do swoich playlist i subskrypcji kanałów.

Sprawdź -   Jak naprawić mały GUI w aplikacjach na ekranach o wysokiej rozdzielczości w systemie Windows 10