Grupowe przesyłanie wiadomości to przydatna funkcja, którą można znaleźć w większości aplikacji do przesyłania wiadomości, w tym Facebook Messenger, WhatsApp, a nawet iMessages. Czat grupowy może jednak wymknąć się spod kontroli, zwłaszcza jeśli nie ma możliwości sprawdzenia, kto może zostać dodany do grupy lub kto może dodać Cię do grupy. WhatsApp od dłuższego czasu jest luźny. Nie ma rozsądnego górnego limitu liczby osób, które mogą należeć do grupy, ale możesz teraz w końcu zablokować zaproszenia grupowe w WhatsApp od osób, których nie znasz.

Blokuj zaproszenia do grup na WhatsApp

Jest to nowa funkcja w WhatsApp i jest dostępna zarówno w wersjach aplikacji na iOS, jak i na Androida. Upewnij się, że aplikacja na Twoim urządzeniu jest aktualna.

Sprawdź -   Jak przetestować mikrofon w systemie Windows 10 (i go skonfigurować)

Idź do Ustawienia kartę i dotknij Konto. Na Konto ekran, przejdź do Prywatność.

Na ekranie Prywatność poszukaj Grupy opcję i dotknij. Na ekranie Grupy możesz wybrać, kto może, a kto nie może zapraszać Cię do grupy. Wartość domyślna to „Wszyscy”. Oznacza to, że każdy, kto ma Twój numer telefonu, niezależnie od tego, czy kiedykolwiek go wysłałeś, może zaprosić Cię / dodać Cię do grupy.

Opcja „Moje kontakty” pozwala tylko tym użytkownikom, z którymi wymieniałeś wiadomości i dodałeś do swoich kontaktów, aby dodać Cię do grupy. Oznacza to, że w przeważającej części będziesz dodawany do grup tylko przez osoby, którym ufasz.

Sprawdź -   Jak trwale odkryć folder User Library na macOS

Opcja „Moje kontakty oprócz…” pozwala wykluczyć niektóre kontakty z dodawania Cię do grupy WhatsApp. Jest to najbardziej restrykcyjna opcja i możesz jej użyć do blokowania zaproszeń od kontaktu, który zazwyczaj dodaje Cię do grup, które nie są przydatne.

Ustawienie będzie miało wpływ na przyszłe zaproszenia grupowe. Jeśli jesteś już częścią wątku grupowego, który został założony przez kogoś, kogo nie znasz, lub został dodany przez osobę, której nie ma na liście kontaktów, nadal będziesz częścią tego. Zawsze możesz opuścić grupę, przechodząc do ekranu jej szczegółów. Jeśli opuszczenie grupy stawia Cię w więzi towarzyskiej, możesz po prostu ją wyciszyć. Czat grupowy można wyciszyć na okres do jednego roku, zanim zostanie automatycznie wyciszony.

Sprawdź -   5 sposobów na zmniejszenie zużycia pamięci RAM w systemie Linux

Wyciszony czat grupowy nie wysyła Ci powiadomień. Wiadomości będą dostarczane w trybie cichym i możesz wrócić i przeczytać je w dowolnym momencie. Członkowie grupy nie będą wiedzieć, że wyciszyłeś grupę, ale będą wiedzieć, czy przeczytałeś wiadomość, czy nie.