Udostępnij teraz w social media:

Nie podoba Ci się, jak radzi sobie Twoja grupa na Facebooku? Możesz to zostawić, ale grupa nadal tam będzie. Jeśli chcesz ukryć grupę na Facebooku przed nowymi członkami lub jeśli chcesz ją usunąć, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem.

Jak zarchiwizować grupę na Facebooku

Kiedy archiwizujesz grupę na Facebooku, nie będziesz w stanie tworzyć postów, polubić ani dodawać komentarzy. Nie będziesz w stanie dodać kolejnych członków, ale istniejący członkowie będą mogli wyświetlać grupę. W dowolnym momencie możesz przywrócić grupie dawną świetność.

Możesz zarchiwizować grupę na Facebooku ze strony grupy z witryny Facebook lub aplikacji Facebook na iPhone’a lub Androida.

Będziemy używać nowego interfejsu Facebook Desktop, aby przeprowadzić Cię przez ten proces. (Oto jak uzyskać nowy interfejs Facebooka).

Sprawdź -   Jak zresetować kontroler zarządzania systemem w systemie macOS

Najpierw otwórz witrynę Facebook w wybranej przeglądarce i przejdź do grupy na Facebooku, którą chcesz zarchiwizować lub usunąć. Kliknij przycisk „Menu” na górnym pasku narzędzi i wybierz opcję „Archiwizuj”.

W wyskakującym okienku kliknij przycisk „Potwierdź”.

Kliknij Potwierdź, aby zarchiwizować grupę na Facebooku

Twoja grupa zostanie zarchiwizowana.

Możesz wrócić do grupy w dowolnym momencie i kliknąć przycisk „Unarchive Group”, aby wznowić działania grupy.

Kliknij Unarchive Group, aby przywrócić grupę na Facebooku

Proces przebiega nieco inaczej w aplikacji na iPhone’a lub Androida. Otwórz grupę i wybierz ikonę „Narzędzia” w prawym górnym rogu.

Stuknij ikonę Admin Tools z grupy Facebook

Teraz wybierz opcję „Ustawienia grupy”.

Kliknij Ustawienia grupy

Tutaj przewiń do samego dołu strony i dotknij przycisku „Archiwizuj”.

Kliknij Archiwizuj

Na następnym ekranie wybierz powód archiwizacji i naciśnij przycisk „Kontynuuj”.

Stuknij Kontynuuj na stronie Archiwum

Tutaj kliknij przycisk „Archiwizuj”. Twoja grupa zostanie zarchiwizowana.

Stuknij w Archiwum, aby potwierdzić

W każdej chwili możesz wrócić do grupy i kliknąć przycisk „Przywróć z archiwum”, aby wznowić aktywność.

Stuknij Przywróć z archiwum, aby przywrócić grupę na Facebooku

Jak usunąć grupę na Facebooku

Proces usuwania grupy na Facebooku nie jest jednak tak przejrzysty. Najpierw musisz usunąć wszystkich członków, a następnie samodzielnie opuścić grupę na Facebooku, aby ją usunąć.

Sprawdź -   Jak edytować GIF bez Photoshopa w systemie Windows

Tylko twórca grupy (ten sam, co administrator) może usunąć grupę. Jeśli twórca nie jest już częścią grupy, każdy administrator może usunąć grupę.

W witrynie Facebook otwórz grupę na Facebooku, którą chcesz usunąć. Kliknij przycisk „Członkowie” na górnym pasku narzędzi.

Przejdź do zakładki Członkowie w grupie na Facebooku

Zobaczysz teraz listę wszystkich członków. Kliknij przycisk „Menu” obok członka i wybierz opcję „Usuń członka”.

Kliknij menu Usuń członka z członka

W wyskakującym okienku kliknij przycisk „Potwierdź”.

Stuknij Potwierdź, aby usunąć członka z grupy na Facebooku

Teraz powtórz ten proces dla wszystkich członków grupy. Kiedy jesteś jedyną osobą, która została (musisz być twórcą i administratorem grupy), kliknij przycisk „Menu” na górnym pasku narzędzi i wybierz opcję „Opuść grupę”.

Kliknij opcję Opuść grupę w menu grupy na Facebooku

Facebook zapyta Cię, czy na pewno chcesz opuścić i usunąć grupę. Kliknij przycisk „Opuść grupę”, aby potwierdzić. Twoja grupa zostanie teraz usunięta.

Sprawdź -   Jak skonfigurować inteligentną kuchnię

Kliknij Opuść grupę, aby usunąć grupę na Facebooku

Aby usunąć grupę na Facebooku w aplikacji Facebook na telefonie iPhone lub smartfonie z systemem Android, przejdź do grupy Facebook i dotknij ikony „Narzędzia” w prawym górnym rogu.

Stuknij ikonę Admin Tools z grupy Facebook

Tutaj dotknij przycisku „Członkowie”.

Kliknij przycisk Członkowie

Teraz wybierz nazwę członka i spośród opcji wybierz opcję „Usuń (członka) z grupy”.

Kliknij Usuń użytkownika z grupy

W wyskakującym okienku dotknij przycisku „Potwierdź”.

Kliknij Potwierdź, aby usunąć użytkownika

Powtarzaj ten proces dla wszystkich członków, aż będziesz jedyną osobą, która pozostała w grupie.

Ponownie kliknij przycisk „Narzędzia” w prawym górnym rogu, a następnie z menu „Narzędzia administracyjne” wybierz opcję „Opuść grupę”.

Kliknij Opuść grupę

Kliknij przycisk „Opuść i usuń”, aby raz na zawsze usunąć grupę.

Kliknij Opuść i usuń

Możesz również dezaktywować lub usunąć swoje osobiste konto na Facebooku.