Udostępnij teraz w social media:

Dropbox to wygodny sposób synchronizowania plików między urządzeniami za pośrednictwem chmury. Domyślnie Dropbox uruchamia się po każdym włączeniu komputera z systemem Windows lub Mac, ale czasami możesz tego nie chcieć. Oto, jak upewnić się, że nie uruchomi się podczas uruchamiania.

Najpierw otwórz Dropbox. Kliknij ikonę „Dropbox” w obszarze powiadomień systemu Windows (w prawym dolnym rogu ekranu) lub na pasku menu Maca (w prawym górnym rogu ekranu). W menu Dropbox kliknij awatar swojego konta, który może również wyglądać jak okrąg z twoimi inicjałami.

W wyświetlonym menu wybierz „Preferencje”.

Kliknij Preferencje w Dropbox dla Windows

W otwartym oknie Preferencje kliknij zakładkę „Ogólne”. Jeśli w polu obok „Uruchom Dropbox podczas uruchamiania systemu” znajduje się znacznik wyboru, odznacz go.

Sprawdź -   Co to jest oszustwo telefoniczne Wangiri lub „One Ring”?

Odznacz

W systemie Windows kliknij „OK”, a ustawienie zostanie zapisane. Na komputerach Mac kliknij czerwony „X” w rogu okna, aby zamknąć Preferencje. Gdy następnym razem uruchomisz komputer PC lub Mac, Dropbox się nie załaduje.

Alternatywna metoda dla komputerów z systemem Windows

W systemie Windows można również uniemożliwić otwieranie Dropbox podczas uruchamiania za pomocą Menedżera zadań. Aby otworzyć Menedżera zadań, kliknij prawym przyciskiem myszy pasek zadań i wybierz „Menedżer zadań”. W Menedżerze zadań kliknij kartę „Uruchamianie”. Wybierz „Dropbox” z listy aplikacji, a następnie kliknij przycisk „Wyłącz”.

W Menedżerze zadań kliknij plik

Zamknij Menedżera zadań. Po tym Dropbox nie będzie już uruchamiał się podczas rozruchu. Aby uruchomić go ręcznie, otwórz menu Start, wpisz „Dropbox”, a następnie kliknij wyświetloną ikonę Dropbox.

Sprawdź -   Jak tworzyć kopie zapasowe gier Steam w systemie Windows 10

Alternatywna metoda dla komputerów Mac

Na komputerze Mac możesz także zatrzymać uruchamianie Dropbox podczas logowania za pomocą Preferencji systemowych. Aby otworzyć Preferencje systemowe, kliknij ikonę „Apple” w lewym górnym rogu ekranu i wybierz „Preferencje systemowe”.

W Preferencjach systemowych wybierz „Użytkownicy i grupy”. Następnie wybierz swoje konto użytkownika i kliknij kartę „Elementy logowania”. Zobaczysz listę aplikacji, które zaczynają się przy logowaniu. Wybierz „Dropbox” i naciśnij przycisk „minus” poniżej, aby usunąć go z listy.

W

Zamknij Preferencje systemowe. Dropbox nie uruchomi się następnym razem, gdy zalogujesz się na komputerze Mac. Oczywiście, jeśli chcesz go uruchomić później, możesz znaleźć Dropbox w folderze Aplikacje na komputerze Mac.

Sprawdź -   Jak kontrolować odtwarzanie YouTube Chromecast z centrum sterowania w systemie iOS