Jak zatrzymać Selfies przed pojawieniem się w albumie selfie iPhone’a

Aplikacja Zdjęcia na iPhonie automatycznie zapełnia wszystkie zdjęcia z przedniego aparatu w albumie Selfies. Ale co, jeśli nie chcesz, aby pojawiło się tam zdjęcie? Oto kilka rozwiązań.

Ukryj selfie we wszystkich albumach

Najłatwiejszym sposobem ukrycia zdjęcia z albumu Selfies jest przeniesienie go do albumu Ukryte. Wadą jest to, że obraz będzie ukryty we wszystkich albumach, w tym w albumie Ostatnie.

Aby ukryć zdjęcie, otwórz obraz w aplikacji Zdjęcia, a następnie dotknij przycisku „Udostępnij”, który wygląda jak pudełko z wychodzącą z niego strzałką.

Następnie wybierz „Ukryj” zdjęcie. Obraz natychmiast zniknie z albumu Selfies.

Stuknij w Ukryj, aby ukryć zdjęcie we wszystkich albumach

Aby znaleźć zdjęcie, przejdź do karty „Albumy”, przewiń w dół do sekcji „Inne albumy” i dotknij „Ukryte”.

Stuknij w Albumy, a następnie stuknij w Ukryte, aby wyświetlić ukryte zdjęcia

Usuń dane EXIF ​​za pomocą skrótów

Apple używa danych EXIF ​​(metadanych dołączonych do każdego zdjęcia) do sortowania zdjęć w albumie Selfies. Jeśli dane EXIF ​​mówią, że zdjęcie zostało zrobione za pomocą przedniego aparatu iPhone’a, automatycznie trafi do albumu Selfies. Jak to zatrzymać? Proste: usuń dane EXIF.

Aplikacja Skróty to jeden z najprostszych sposobów niezawodnego usuwania danych EXIF ​​z autoportretów. Aplikacja Skróty jest wbudowana w iOS 13 i iPadOS 13 i nowsze. Jeśli używasz iOS 12, możesz pobrać plik Skróty app ze sklepu App Store.

Skrót można traktować jako zbiór czynności wykonywanych jedna po drugiej, automatycznie. Możesz więc na przykład utworzyć skrót, który pobierze obraz PNG jako źródło, zmieni jego rozmiar do określonej rozdzielczości, przekonwertuj go na JPEG i zapisze zdjęcie z powrotem na rolce z aparatu. Wszystko to wystarczyłoby do dotknięcia.

Ale nie musisz pisać własnej automatyzacji, aby korzystać z aplikacji. Możesz zaimportować istniejący skrót, dodać go do swojej biblioteki i zacząć używać automatycznego skrótu.

Narzędzie do usuwania metadanych jest jednym z takich skrótów. Składa się z działań, które usuwają metadane z wybranego obrazu. Stworzy nawet zduplikowany obraz i usunie oryginalny plik. Oznacza to, że oryginalny obraz zniknie z albumu Selfies.

Zanim przejdziemy dalej, uwaga dotycząca systemu iOS 13, iPadOS 13 lub nowszego. Firma Apple zintegrowała aplikację Skróty bezpośrednio z systemem operacyjnym. Chociaż jest to korzystne pod wieloma względami, zmienia sposób wyświetlania skrótów innych firm.

Podczas próby zainstalowania skrótu pobranego z Internetu aplikacja Skróty poinformuje Cię, że nie można go uruchomić, ponieważ ustawienia zabezpieczeń programu Skrót nie zezwalają na niezabezpieczone skróty.

Aplikacja Skróty domyślnie nie otwiera skrótów pobranych z Internetu

Apple uważa, że ​​każdy skrót pobrany z Internetu jest z natury niewiarygodny, ponieważ może narazić Twoje dane osobowe na ryzyko. Jeśli nie masz nic przeciwko ryzyku, możesz zezwolić na niezaufane skróty.

Aby to zrobić, otwórz aplikację „Ustawienia”, przejdź do sekcji „Skróty” i dotknij przełącznika obok „Zezwalaj na niezaufane skróty”.

Stuknij przełącznik obok Zezwalaj na niezaufane skróty

W wyskakującym okienku dotknij „Zezwól” i wprowadź hasło urządzenia, aby potwierdzić.

Stuknij w Zezwól, aby umożliwić uruchamianie niezaufanych skrótów na Twoim urządzeniu

Teraz otwórz Skrót do usuwania metadanych na iPhonie lub iPadzie i stuknij w „Pobierz skrót”.

Otworzy się aplikacja Skróty. Na tym ekranie przesuń palcem w dół do dołu ekranu i dotknij „Dodaj niezaufany skrót” (jeśli używasz nowszej wersji iOS lub iPadOS).

Otwórz skrót w Safari, a następnie dodaj go do swojej biblioteki w aplikacji Skróty

Teraz przejdź do strony „Moje skróty”, dotknij skrótu „Usuwanie metadanych” i wybierz „Wybierz zdjęcie”.

Następnie wybierz zdjęcie z albumu „Selfies”. Następnie kliknij „Zapisz w Rolce z aparatu”. W następnym wyskakującym okienku usuń starsze zdjęcie.

Po uruchomieniu skrótu wybierz zdjęcie, a następnie zapisz je w rolce z aparatu

Gdy następnym razem otworzysz aplikację Zdjęcia, zobaczysz nowe zdjęcie na dole albumu Ostatnie, a nie w albumie Selfies.

Usuń dane EXIF ​​za pomocą aplikacji SafeShare

Aplikacja SafeShare (Bezpłatna) została zaprojektowana, aby pomóc Ci udostępniać zdjęcia online bez metadanych. Umożliwia także zapisanie zdjęcia bez metadanych z powrotem na rolce z aparatu.

Otwórz aplikację SafeShare na swoim iPhonie lub iPadzie i stuknij w „Wybierz obraz”. Wybierz obraz z biblioteki, a następnie dotknij „Zapisz obraz”, gdy pojawi się menu udostępniania.

Aplikacja SafeShare usuwa metadane i zapisuje obraz

Nowy obraz zostanie zapisany w Rolce z aparatu w albumie Ostatnie. Nie pojawi się w albumie Selfies. SafeShare nie robi nic z oryginalnym zdjęciem, więc będziesz musiał wejść i usunąć je ręcznie.

App Store oferuje kilka alternatyw dla usuwania metadanych ze zdjęć, takich jak Viewexif app, jeśli masz problemy z korzystaniem z SafeShare.

Usuń zdjęcia z albumu selfie na komputerze Mac

Ten proces jest prostszy i mniej destrukcyjny dla właścicieli komputerów Mac. Jeśli korzystasz z aplikacji Zdjęcia na Macu i synchronizujesz wszystkie swoje zdjęcia za pomocą Zdjęć iCloud, aplikacja Mac o nazwie Edytor zdjęć Exif (0,99 USD) umożliwia selektywne usuwanie danych EXIF ​​z przedniego pola aparatu iPhone’a. (Te dane są używane przez Apple do automatycznego sortowania zdjęć w albumie Selfies).

Otwórz aplikację Zdjęcia na komputerze Mac, wybierz selfie i wyeksportuj zdjęcie za pomocą skrótu klawiaturowego „Command + E”. Otwórz aplikację Photos Exif Editor i przeciągnij zdjęcie z Findera. Jeśli chcesz, możesz przeciągnąć wiele obrazów.

W oknie edytora danych EXIF ​​znajdź pole z napisem „Model obiektywu” i usuń tekst.

Usuń tekst w polu Model obiektywu, aby usunąć dane aparatu selfie

Kliknij przycisk „Rozpocznij proces”, aby zmienić dane EXIF.

Kliknij Rozpocznij proces, aby usunąć dane EXIF ​​i zapisać zdjęcie

W następnym oknie wybierz, gdzie chcesz zapisać zdjęcie.

Następnie otwórz aplikację Finder, znajdź właśnie zapisane zdjęcie i przeciągnij je do aplikacji Zdjęcia, aby zaimportować je do biblioteki zdjęć iCloud. Zdjęcie będzie teraz wyświetlane na wszystkich Twoich urządzeniach, ale nie w albumie Selfies.

x