Jak zresetować ustawienia Chrome do domyślnych

Czasami bez naszej wiedzy oprogramowanie reklamowe, złośliwe oprogramowanie i niechciane rozszerzenia zmieniają ustawienia – takie jak strony główne i domyślne wyszukiwarki – i uniemożliwiają ich przywrócenie. Po zresetowaniu ustawień przeglądarki usuwa ona część domysłów i robi wszystko za Ciebie.

Jakie ustawienia są resetowane?

Po zresetowaniu Chrome do wartości domyślnych wiele danych zostaje usuniętych, ale nie wszystko. Gdy jesteś zalogowany na swoje konto Google w Chrome, następujące ustawienia zostaną przywrócone do wartości domyślnych na wszystkich urządzeniach, na których jesteś obecnie zalogowany:

Domyślna wyszukiwarka: zmienia się z powrotem na Google.
Strona główna i karty: przycisk Strona główna – jeśli go włączyłeś – zniknie, a wszystkie karty startowe zostaną wyczyszczone.
Strona Nowa karta: Powraca do domyślnej strony Nowa karta z logo Google, paskiem wyszukiwania i miniaturami najczęściej odwiedzanych witryn.
Przypięte karty: zostaną odpięte i usunięte.
Ustawienia treści: obejmuje dostęp witryny do kamery lub mikrofonu, powiadomienia, czy blokować wyskakujące okienka i tak dalej.
Pliki cookie i dane witryn: wszystkie zostaną wyczyszczone.
Rozszerzenia i motywy: zostaną wyłączone.

Niektóre ustawienia, takie jak czcionki, funkcje ułatwień dostępu, zakładki, historia i hasła, pozostaną niezmienione. Jeśli chcesz całkowicie wyczyścić swoje konto Google, możesz skorzystać z naszego przewodnika, aby usunąć wszystkie zsynchronizowane dane w Chrome.

Jak zresetować ustawienia Chrome

Uruchom Chrome, kliknij ikonę menu, a następnie kliknij „Ustawienia”. Możesz też wpisać chrome: // settings / w omniboksie, aby przejść bezpośrednio tam.

Na karcie Ustawienia przewiń w dół i kliknij „Zaawansowane”.

W sekcji Ustawienia kliknij Zaawansowane u dołu strony.

Przewiń w dół nieco dalej i kliknij „Przywróć ustawienia do ich pierwotnych wartości domyślnych”.

Kliknij Przywróć ustawienia do ich oryginalnych ustawień domyślnych.

Przeczytaj ostrzeżenie, upewnij się, że chcesz zresetować ustawienia Chrome, a następnie kliknij „Resetuj ustawienia”.

Przeczytaj zastrzeżenie, a następnie kliknij Resetuj ustawienia.

Po kliknięciu przycisku wszystkie wymienione wcześniej ustawienia zostaną przywrócone do wartości domyślnych.

Jeśli chcesz zacząć od nowa, zachowując wszystkie swoje ustawienia, rozważ skonfigurowanie wielu profili, między którymi możesz się przełączać. Możesz także usunąć absolutnie wszystko, co jest przechowywane lokalnie i na serwerach Google.

x