12/05/2021

Uniemożliwiaj innym edytowanie ważnych części współdzielonego pliku Word

Udostępnij teraz w social media:

Często praca nad zadaniem dokumentacyjnym w grupach może powodować zamieszanie. Jeśli nie masz absolutnej pewności, że nikt nie będzie próbował edytować sekcji, której nie powinien edytować, trudno będzie zachować niezmienione podstawowe fragmenty dokumentu. Na szczęście MS Word od dawna wspiera świetne narzędzie o nazwie Kontrola treści, które pozwala autorowi dokumentu uniemożliwić innym edycję jakiejkolwiek jego części. To tak proste, jak wybranie tekstu, który może być przeglądem literatury, uwagami końcowymi, indeksem lub czymś podobnym, co wymagało wiele pracy, a następnie zastosowanie prostej kontroli. Jedyną trudną kwestią jest wiedzieć, gdzie szukać tej kontroli.

Sprawdź -   Popularna aplikacja do przesyłania treści na Androida Pushbullet pojawia się w systemie Windows

Te kroki dotyczą programu MS Word 2013, który, jak sądzono, jest obecny w programach Word 2010 i Word 2007. Możesz ją znaleźć w tym samym miejscu. Jeśli masz problemy, daj nam znać w komentarzach, a wskażemy Ci właściwe miejsce.

Najpierw musisz włączyć pasek narzędzi programisty. To połowa sukcesu, ponieważ kontrola treści znajduje się na tym pasku narzędzi, który nie jest domyślnie włączony. Jest mało prawdopodobne, aby kiedykolwiek natknął się na tę opcję, jeśli zawsze ukrywałeś pasek narzędzi. Przejdź do Plik> Opcje> Dostosuj Wstążkę i wybierz Pasek narzędzi dewelopera z listy Karty główne.

Wybierz zawartość, której nie chcesz edytować, a na pasku narzędzi programisty kliknij przycisk Formant tekstu sformatowanego lub Sterowanie zwykłym tekstem na pasku narzędzi dewelopera (wyróżnione poniżej), a wokół niego pojawi się obwiednia. Następnie kliknij Właściwości.

Sprawdź -   Jak grać w Sonic Mania w systemie Linux

MS_word_control

Kliknięcie Właściwości otworzy okno Właściwości kontroli zawartości. Dla własnej wygody nadaj sekcji lub tekstowi wybranemu nazwę w polu Tytuł i dostosuj wygląd obwiedni. To wszystko jest opcjonalne. Obowiązkowe jest zaznaczenie dwóch opcji w sekcji Blokowanie; Kontroli zawartości nie można usunąć, a zawartości nie można edytować.

content_control

O to chodzi. Treści nie można już usuwać ani edytować, nawet przez Ciebie, chyba że usuniesz ograniczenie. Podobnie inne osoby nie będą mogły zmieniać chronionych przez Ciebie sekcji.

x