Udostępnij teraz w social media:

Dysk Google ma dość poważny problem ze spamem i wydaje się, że Google to nie obchodzi. Spamerzy mogą udostępniać pliki, które automatycznie pojawiają się na Twoim Dysku i nie ma sposobu, aby to zatrzymać.

Aktualizacja 19.04.19 10:10 CTS: Google wrócił do nas z oświadczeniem, że nadchodzą zmiany w funkcjach udostępniania Dysku i że „czynią to priorytetem”. Oto pełne oświadczenie:

„W przypadku zdecydowanej większości użytkowników domyślne uprawnienia do udostępniania na Dysku działają zgodnie z zamierzeniami. Niestety nie dotyczyło to tej użytkowniczki i serdecznie przepraszamy za jej doświadczenie. W świetle tego problemu oceniamy zmiany w naszych funkcjach związanych ze spamem, nadużyciami i blokowaniem, które uniemożliwiają tego rodzaju działania na Dysku. W międzyczasie użytkownicy, którzy mają podobne problemy, mogą usunąć się z folderu, a folder nie powinien pojawiać się ponownie na „Moim dysku” ani „Udostępnione mi”, chyba że ponownie go odwiedzą ”. – Rzecznik Google

Oto, co się dzieje

Problemem jest system udostępniania Dysku Google. Ponieważ nie oferuje żadnej akceptacji udostępniania, wszystkie pliki i foldery udostępnione na Twoim koncie są automatycznie dostępne na Dysku – po prostu się pojawiają. Co gorsza, jeśli masz tylko uprawnienia do wyświetlania, nie możesz usunąć siebie z udziału. To bałagan. A co gorsza, to jest daleko od nowego problemu, ale Google nadal nie zrobiło nic, aby to naprawić.

Oto scenariusz: spamer (lub ktokolwiek inny) udostępnia Ci plik lub folder. Ten plik lub folder natychmiast pojawi się w obszarze „Szybki dostęp” na Twoim Dysku, a także w sekcji „Udostępnione Tobie”. Nie możesz temu zapobiec – nie musisz akceptować udziału; pokazuje, czy tego chcesz, czy nie. Dobrą wiadomością jest to, że pliki nie są automatycznie dodawane do Dysku, a zatem nie są automatycznie pobierane ani synchronizowane z Twoimi urządzeniami.

Sprawdź -   Jak korzystać z nowej piaskownicy systemu Windows 10 (do bezpiecznego testowania aplikacji)

Wszystkie zostały nam udostępnione bez prośby ani pozwolenia. A jednak są tutaj.

Teraz możesz kliknąć element prawym przyciskiem myszy i wybrać „Usuń”, aby zapobiec wyświetlaniu go w sekcji „Udostępnione dla mnie”, ale nadal będzie on wyświetlany w obszarze szybkiego dostępu i wynikach wyszukiwania. Jeśli przypadkowo otworzysz plik lub folder, zostanie on ponownie dodany na Dysk w internecie.

Dlaczego jest to problem?

Jest kilka scenariuszy, w których jest to dość duży problem. Pierwsza, jak wspomniano wcześniej, dotyczy spamu. Użytkownicy mogą (i będą) być bombardowani bzdurami, których nie chcą – przez cały czas.

Oof.

Drugi problem może być jeszcze bardziej powszechny: kiedy nie chcesz już być częścią udostępnionego pliku / folderu. Ponieważ nie ma sposobu, aby usunąć się z udziału, utknąłeś z tym. Może to być szczególnie kłopotliwe, jeśli udostępniony plik lub folder pochodzi od byłego, z którym już nie masz lub nie chcesz kontaktu.

?

Cztery tygodnie temu odkryłem, że nadal jestem udostępniany w folderze na Dysku Google ze zdjęciami, do których moje nadużycia były kontrolowane i aktywnie je umieszczam.

Jednocześnie dowiedziałem się, że nie ma ** sposobu na usunięcie własnego dostępu z folderu, do którego masz dostęp tylko do wyświetlania **.

– jlord i ?? igen (@jllord) 27 grudnia 2018 r

Co gorsza, Dysk Google nie oferuje funkcji blokowania. Nawet jeśli zablokujesz kogoś w Gmailu, nie zostanie to zablokowane na Dysku. Wydaje się, że jest to powszechne w przypadku usług Google – tylko dlatego, że blokujesz kogoś w jednej usłudze, nie oznacza, że ​​jest on zablokowany w żadnej innej (ale może czasami tak jest?). To bałagan.

Sprawdź -   Ta aplikacja twierdzi, że usuwa wodę z głośnika telefonu iPhone

Tak, to jest stare. Na przykład „z poprzedniego małżeństwa” stary.

To powiedziawszy, Dysk Google oferuje raportowanie spamu, ale kiedy testowaliśmy tę funkcję, w połowie przypadków kierowała ona na stronę 404. Kiedy to zadziałało, dokument nadal nie został usunięty ani zablokowany na Dysku. Nie wygląda to dobrze dla Google w obu przypadkach.

?

Google może łatwo rozwiązać problem

Najbardziej frustrującą częścią tego problemu jest to, że rozwiązanie jest tak proste: Google musi dodać funkcję akceptacji i funkcję usuwania, która działa. W Dropbox, gdy ktoś udostępni Ci plik, musisz zaakceptować udostępnienie, zanim pojawi się w Twoim Dropbox. Jeśli nigdy nie zaakceptujesz pliku, zgadnij co? Nigdy nie pojawia się w Twoim folderze Dropbox.

Również w Dropbox użytkownik może swobodnie usunąć się z udostępnionego pliku lub folderu, nawet jeśli ma ustawiony status „może wyświetlać”. To ogromna przewaga nad Dyskiem i coś, co Google powinien ukraść Dropbox.

Więc co możesz teraz zrobić?

O to chodzi: nic nie możesz zrobić. Nie możesz uniemożliwić innym udostępniania Ci plików lub folderów ani usunąć siebie z udostępnień, gdy już się pojawią (znowu dotyczy to tylko sytuacji, gdy plik jest ustawiony jako „tylko do wyświetlania”).

Możesz kliknąć plik prawym przyciskiem myszy i wybrać „Usuń”, aby ukryć go na liście „Udostępnione dla mnie”, ale jak wspomnieliśmy wcześniej, plik lub folder będzie nadal wyświetlany w wynikach wyszukiwania i obszarze szybkiego dostępu. To lepsze niż nic, ale niewiele.

Sprawdź -   Jak korzystać z Google Password Checkup

Jak sprawdzić uprawnienia do udostępniania

Skąd więc wiesz, jakie masz uprawnienia do określonego udziału? Najpierw kliknij plik prawym przyciskiem myszy na Dysku Google, a następnie wybierz „Wyświetl szczegóły”.

Jeśli widzisz swoje zdjęcie profilowe obok tego, kto je udostępnił, oznacza to, że masz uprawnienia redaktora i możesz usunąć siebie z tego udziału. Jeśli widzisz tylko jego zdjęcie profilowe, możesz tylko wyświetlać udział i utkniesz z nim.

Jak oznaczyć plik jako spam

Możesz także spróbować oznaczyć udostępnione pliki jako spam, ale użycie jest bardzo ograniczone – działa tylko z plikami Dokumentów Google (Dokumentami, Arkuszami, Prezentacjami itp.). Każdy inny rodzaj pliku jest niedostępny.

Aktualizacja: błędnie stwierdziliśmy, że działa to tylko w Dokumentach, Prezentacjach i Arkuszach, ale w rzeczywistości działa dla wszystkich typów plików. Wystarczy dwukrotnie kliknąć plik w witrynie Dysku, a następnie kliknąć trzy kropki w prawym górnym rogu i wybrać „Zgłoś nadużycie”. Poniższe instrukcje dotyczą zgłaszania pliku Dokumentów Google.

Aby to zrobić, otwórz odpowiedni dokument, a następnie kliknij Pomoc. Następnie wybierz „Zgłoś nadużycie / prawa autorskie”.

Na następnej stronie wybierz „Spam” jako zgłoszenie naruszenia. Kliknij „Prześlij raport” i to wszystko. Plik nadal będzie na Twoim Dysku i nie jest jasne, co Google robi z tymi informacjami. Zgłosiłem jeden plik i cztery dni później nadal był na moim Dysku, więc zrób z tym, co chcesz.

W przeciwnym razie po prostu nie masz szczęścia, przynajmniej na razie.