Udostępnij teraz w social media:

Twoje zdjęcia zawierają dane EXIF. Niektóre z nich są nieszkodliwe, jak data zrobienia zdjęcia lub aparat / telefon, na którym zostało zrobione. Niektóre dane EXIF ​​nie są nieszkodliwe, jak lokalizacja, w której zrobiono zdjęcie. Po wyjęciu z pudełka nie można wyświetlić danych EXIF ​​dla zdjęcia na iOS, co oznacza, że ​​usunięcie go wymaga również aplikacji. Jeśli potrzebujesz szybkiego, bezpłatnego, niezwiązanego z aplikacją sposobu na usunięcie danych EXIF ​​ze zdjęcia w systemie iOS, wypróbuj skrót Siri o nazwie Metadata Remover.

Usuń dane EXIF

Na telefonie musi być zainstalowana aplikacja Skróty i musi być uruchomiony system iOS 12.

Sprawdź -   Jak włączyć tryb ciemny w WhatsApp na iOS

Zainstaluj skrót do usuwania metadanych i uruchom go. Może usunąć dane EXIF ​​ze zdjęcia w rolce aparatu lub możesz zrobić zdjęcie za pomocą skrótu i ​​usunąć z niego dane EXIF. Masz możliwość zapisania zdjęcia, usunięcia wszystkich danych EXIF ​​lub udostępnienia go.

Skrót umożliwia również usunięcie oryginalnego zdjęcia. Gdy skrót usuwa dane EXIF, najpierw tworzy duplikat zdjęcia, a następnie usuwa z niego dane. Duplikat nie jest jednak niższej jakości, jeśli chcesz obniżyć jakość duplikatu lub usunąć dane EXIF ​​z wielu zdjęć, musisz edytować skrót.

Otwórz aplikację Skróty i dotknij trzech małych kropek w prawym górnym rogu skrótu. Spowoduje to otwarcie skrótu w trybie edycji. Przewiń listę działań, a znajdziesz akcję Wybierz zdjęcia. Włącz przełącznik „Wybierz wiele”. Umożliwi to wybranie wielu zdjęć z rolki aparatu po jej uruchomieniu.

Sprawdź -   Jak zmierzyć obiekt za pomocą AR w iOS

Następnie w akcji Konwertuj obraz możesz wybrać format, w którym zdjęcie zostanie zapisane. Domyślnym formatem jest JPEG, ale możesz go zmienić na PNG, TIFF, GIF, JPEG-2000, BMP i PDF. Istnieje również opcja dopasowania formatu pliku wejściowego. Oprócz wyboru formatu obrazu w niektórych przypadkach można również wybrać jakość, np. W przypadku wybrania formatu JPEG.

Upewnij się, że zapisałeś zmiany wprowadzone w skrócie, a po jego uruchomieniu nowe ustawienia zostaną zastosowane. Kopia obrazu utworzonego przez skrót zostanie zapisana w wybranym przez Ciebie formacie, a jeśli go włączyłeś, będziesz mógł wybrać wiele zdjęć z rolki aparatu.