Udostępnij teraz w social media:

Sieci społecznościowe zbierają obszerne dane o użytkownikach, więcej niż większość z nas by się spodziewała. Dla wielu osób aplikacje i usługi społecznościowe, takie jak Facebook, to jedyna kopia zapasowa posiadanych zdjęć. Podobnie nasze telefony prawdopodobnie mają zdjęcia, których nie tworzymy kopii zapasowych. Aby mieć pewność, że nie stracimy zdjęć, zarówno Apple, jak i Google umożliwiają tworzenie kopii zapasowych zdjęć i innych rzeczy we własnych rozwiązaniach chmurowych. Oznacza to, że oni również mają dużo Twoich danych i podobnie jak aplikacje społecznościowe, możesz uzyskać ich kopię offline. Oto, jak możesz pobrać swoje dane z Apple.

Sprawdź -   Jak odtworzyć pokaz slajdów na Chromecaście

Pobierz swoje dane z Apple

Opcja pobierania danych może nie być dostępna we wszystkich krajach. Obecnie jest dostępny tylko dla użytkowników z UE i kilku wybranych innych krajów. Użytkownicy w USA i regionie Azji i Pacyfiku jeszcze go nie zobaczą. Aby pobrać kopię danych, musisz przejść do pulpitu. Nie możesz tego zrobić z iPhone’a ani iPada.

Możesz pobrać swoje dane z Apple przez odwiedzając tę ​​stronę. Zaloguj się za pomocą swojego Apple ID. Zobaczysz następujące opcje na stronie, na której musisz kliknąć „Pobierz kopię swoich danych”.

Następna strona pokaże Ci, jakie to są dane, które możesz otrzymać, i możesz wybrać i wybrać, które będą zawarte w końcowym pliku, który pobierzesz. Twoje pliki iCloud, biblioteka zdjęć i poczta znajdują się na samym dole i będą to znacznie duże pliki.

Sprawdź -   Jak zainstalować aplikacje DMG na macOS

Ponieważ ostateczny plik będzie szczególnie duży, jeśli uwzględnisz zdjęcia i pliki iCloud, Apple oferuje rozbicie kopii zapasowej na kilka plików i możesz wybrać rozmiar każdego pliku, zaczynając od 1 GB.

Przygotowanie danych zajmuje około 7 dni, jednak jeśli nie ma ich dużo, prawdopodobnie uzyskasz dane znacznie wcześniej.

Dane nie obejmują niczego, co mogłoby budzić obawy co do informacji zebranych przez Apple. Nie możesz pobrać kopii swoich wiadomości iMessage i historii tekstu za pośrednictwem kopii danych. Twoja aktywność w iTunes będzie prawdopodobnie najbardziej niepokojąca w pliku. Wszystko, czego nie przesłałeś do iCloud i nie ma związku z rozliczeniami lub sklepem Apple, nie będzie częścią twoich danych.

Sprawdź -   Jak prezentować w Google Meet

Jeśli chodzi o poszanowanie prywatności użytkownika i upewnianie się, że nikt nie może uzyskać nieautoryzowanego dostępu do twoich informacji, Apple jest jedną z najlepszych firm, jakie istnieją. To narzędzie prawdopodobnie tylko po to, aby uspokoić użytkowników i dać im łatwy sposób na pobranie biblioteki zdjęć.