Udostępnij teraz w social media:

Często instalujemy aplikacje, których nie zamierzamy otwierać więcej niż kilka razy. Nie należy przyznawać takim aplikacjom stałego dostępu do danych telefonu. Android umożliwia oferowanie jednorazowych uprawnień, dzięki czemu aplikacje nie mogą Cię śledzić, gdy są uśpione.

Uprawnienia tymczasowe, dostępne dla urządzeń z systemem Android 11 i nowszym, można zastosować do poufnych uprawnień, takich jak aparat i GPS.

Jeśli Twój telefon ma starszą wersję Androida, możesz skorzystać z płatnej aplikacji innej firmy o nazwie Wykidajło aby ustawić uprawnienia jednorazowe. Oto jak ich używać.

Przyznaj tymczasowe uprawnienia w systemie Android

Gdy po raz pierwszy uruchomisz aplikację na Androida i zażąda ona dostępu, okno dialogowe uprawnień będzie miało trzy opcje. Wybierz „Tylko tym razem”, aby zatwierdzić tymczasowe pozwolenie. Oznacza to, że gdy tylko opuścisz tę aplikację, Android automatycznie ją unieważni, a aplikacja poprosi Cię o to ponownie przy następnym otwarciu.

Sprawdź -   Co to jest sieć publiczna i dlaczego jest niebezpieczna?

Aby włączyć jednorazowe uprawnienia dla istniejących aplikacji, przejdź do aplikacji Ustawienia> Aplikacje i powiadomienia> Zobacz wszystkie aplikacje.

Przejdź do listy wszystkich aplikacji w ustawieniach Androida

Znajdź aplikację, której uprawnienia chcesz edytować.

Otwórz „Uprawnienia” i wybierz uprawnienia, o które aplikacja ma prosić za każdym razem, gdy jej używasz, na przykład „Mikrofon” lub „Aparat”.

Przejdź do uprawnień aplikacji w ustawieniach Androida

Tutaj przełącz ustawienie „Pytaj za każdym razem”.

Wybierz

Przyznaj tymczasowe uprawnienia w Androidzie z Bouncer

Gdy już masz Wykidajło aplikację zainstalowaną na telefonie lub tablecie z systemem Android, uruchom ją i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby skonfigurować usługę.

Teraz, za każdym razem, gdy udzielisz pozwolenia, Bouncer wyśle ​​Ci powiadomienie z pytaniem, czy chcesz je zachować, czy usunąć. Jeśli potrzebujesz pozwolenia na kilka chwil, na przykład gdy próbujesz przywołać Ubera i nie przeszkadza Ci aplikacja odczytująca dane GPS, możesz nacisnąć przycisk „Zaplanuj” w powiadomieniu, który poinstruuje Bouncer, aby odwołał je po określony czas.

Sprawdź -   Jak przeskakiwać do tyłu i do przodu o 10 sekund w YouTube i innych aplikacjach

Powiadomienie o pozwoleniu aplikacji Bouncer na Androida

Domyślnie Bouncer zapamiętuje Twoje nawyki. Jeśli więc poprosisz aplikację o usunięcie lub zachowanie uprawnień do aplikacji, następnym razem automatycznie powtórzy to działanie. Na przykład, jeśli zawsze unieważniasz dostęp Ubera do lokalizacji, Bouncer zrobi to sam po raz pierwszy.

Przyznaj tymczasowe uprawnienia na Androida za pomocą aplikacji Bouncer

Jeśli ta funkcja nie jest domyślnie dostępna, możesz włączyć ją ręcznie, dotykając ikony koła zębatego znajdującej się w prawym górnym rogu aplikacji Bouncer i przełączając opcję „Automatyczne usuwanie”.

Skonfiguruj automatyczne usuwanie uprawnień w aplikacji na Androida