Udostępnij teraz w social media:

Wbudowana aplikacja Przypomnienia to świetny sposób na udostępnianie zadań rodzinie, znajomym i współpracownikom. Może to być jednak trochę zagmatwane. Dlatego pomocne może być przypisywanie przypomnień do określonych kontaktów na iPhonie lub iPadzie.

Funkcja Przypomnienia jest dostępna na iPhone’ach i iPadach z systemem iOS 14, iPadOS 14 lub nowszym. Jeśli nie masz pewności, czy na Twoim urządzeniu jest zainstalowane najnowsze oprogramowanie, spróbuj najpierw zaktualizować iOS.

Jak udostępniać listy przypomnień na iPhonie i iPadzie

Najpierw porozmawiajmy o tym, jak utworzyć udostępnioną listę w Przypomnieniach. Otwórz aplikację „Przypomnienia” na iPhonie lub iPadzie, a następnie przejdź do listy, którą chcesz udostępnić. Dotknij menu z trzema kropkami w prawym górnym rogu, a następnie dotknij „Udostępnij listę”.

Sprawdź -   Jak grać w Doom: Eternal na Linuksie

W wyskakującym okienku wybierz, w jaki sposób chcesz wysłać zaproszenie. Możesz dotknąć komunikatora „WhatsApp” lub „Facebook”, ale my wolimy aplikację „Wiadomości” (przez iMessage).

Kran

U góry wyszukaj i wybierz kontakt (lub kontakty), któremu chcesz udostępnić listę. Zobaczysz podgląd wiadomości tekstowej. Jeśli chcesz, możesz dodać komentarz, a następnie dotknij przycisku Wyślij.

Dodaj kontakt, a następnie stuknij przycisk Wyślij.

Teraz, gdy wrócisz do listy, zobaczysz u góry, że została udostępniona.

Lista w

Jak przypisywać przypomnienia na iPhonie i iPadzie

Po utworzeniu listy „Udostępnione” wszyscy jej członkowie mogą dodawać nowe przypomnienia i oznaczać je jako ukończone. Możesz także przypisać przypomnienia do konkretnej osoby (jedno przypomnienie może być przypisane tylko do jednego kontaktu).

Możesz to zrobić na dwa sposoby. Stuknij ikonę Informacje (i) na końcu przypomnienia (pojawia się, gdy tworzysz przypomnienie lub gdy jest wybrane).

Sprawdź -   Alexa nadal będzie pracować z Nest (i to jest problem)

Stuknij ikonę Informacje (i).

Następnie kliknij „Przypisz przypomnienie”, aby rozwinąć sekcję. Wybierz członka listy, a następnie dotknij „Gotowe” w prawym górnym rogu, aby zapisać przypomnienie.

Kran

Możesz też szybko przypisać przypomnienie podczas jego tworzenia. Aby to zrobić, dotknij przycisku Przypisz na pasku narzędzi nad klawiaturą.

Następnie wybierz kontakt, któremu chcesz przydzielić zadanie.

Stuknij przycisk Przypisz, a następnie wybierz kontakt.

Gdy ktoś przypisze Ci przypomnienie, otrzymasz powiadomienie o tym.

ZA

Usunięcie zadania jest równie łatwe. Obok każdego przypisanego przypomnienia znajduje się zdjęcie profilowe. Po prostu dotknij go, aby zobaczyć więcej opcji.

Dotknij zdjęcia profilowego przypisanego kontaktu.

Wybierz „Usuń przypisanie”, aby usunąć kontakt.

Kran

Możesz także dotknąć „Przydziel ponownie”, aby przydzielić zadanie komuś innemu. Aby to zrobić, po prostu wybierz innego członka, a następnie dotknij „Zastosuj”.

Sprawdź -   Jak analizować wykorzystanie miejsca na dysku w systemie Linux z terminala

Stuknij innego członka, a następnie stuknij

Jak usunąć kontakty z udostępnionej listy przypomnień

Gdy projekt jest ukończony i nie potrzebujesz już listy przypomnień, możesz przestać go udostępniać.

Aby to zrobić, otwórz listę przypomnień, a następnie dotknij menu z trzema kropkami w prawym górnym rogu. Kliknij „Zarządzaj udostępnioną listą”.

Kran

Zobaczysz wtedy listę wszystkich „Ludzi” na liście; wybierz kogoś.

Wybierz kontakt z

Tutaj kliknij „Usuń dostęp”.

Kran

W wyskakującym okienku dotknij „OK”, aby potwierdzić.

Kran

Ta osoba zostanie teraz usunięta z listy udostępnionej. Jeśli on lub ona był jedynym członkiem, lista znów będzie prywatna.

Aplikacja Przypomnienia na iPhonie i iPadzie nie usuwa automatycznie ukończonych przypomnień – po prostu je ukrywa. Jeśli chcesz, możesz jednak natychmiast usunąć wszystkie zakończone przypomnienia.