iMessage jest ograniczony tylko do urządzeń Apple; jeśli masz iPhone'a, iPada lub Maca, możesz wysyłać i odbierać wiadomości iMessages. Jeśli nie, będziesz musiał trzymać się prostych wiadomości tekstowych. iMessages umożliwiają wysyłanie wiadomości bogatszych w funkcje niż zwykłe wiadomości tekstowe i oczywiste jest, że będziesz w stanie utworzyć całe grupy do przesyłania wiadomości. Oto, w jaki sposób możesz tworzyć i nazywać grupy iMessage na iOS.

Grupy iMessage mogą obejmować tylko inne kontakty korzystające z iMessages, tj. posiadające urządzenie Apple, które obsługuje iMessage i mają włączone iMessages.

Utwórz grupę iMessage

Nie ma specjalnego przycisku do tworzenia grupy iMessage. Zamiast tego masz jeden przycisk do tworzenia nowej wiadomości. Naciśnij go, a w polu „Do:” wpisz wszystkich, do których chcesz wysłać wiadomość. Wpisz wiadomość i wyślij ją. Spowoduje to utworzenie grupy, a wszyscy uwzględnieni w polu „Do:” będą jej częścią.

Ponieważ jest to wiadomość grupowa, wszystkie odpowiedzi pojawią się w grupie i będą widoczne dla wszystkich innych. Domyślnie grupa nie ma nazwy. Jest po prostu reprezentowana przez liczbę osób. Pomaga to, że zdjęcie kontaktu dla osób w grupie jest wyświetlane u góry, ale gdy masz jeden zbyt wiele kontaktów w grupie, może to stać się mniej istotne.

Nazwij grupę iMessage

Możesz nazwać grupę iMessage. Aby to zrobić, otwórz wątek grupy i dotknij małej strzałki pod liczbą osób. Naciśnij przycisk Informacje, a na ekranie Szczegóły zobaczysz pole „Nazwa”. Stuknij go i wprowadź nazwę grupy. Nazwa zostanie zaktualizowana, aw wątku zobaczysz powiadomienie informujące o zmianie nazwy grupy. Możesz zmienić nazwę tyle razy, ile chcesz.

W iMessages nie ma koncepcji administratora grupy. Możesz utworzyć dowolną liczbę grup z tymi samymi osobami. Nawet jeśli nigdy nie zmienisz nazwy grupy, nadal możesz tworzyć wiele grup z tymi samymi osobami.

Inne kontakty w grupie mogą zmienić nazwę, a Ty również otrzymasz powiadomienie. Zmiana nazwy będzie obowiązywać wszystkich. Podobnie każda osoba w grupie może dodawać do niej inne osoby ze swoich kontaktów. Ci ludzie z kolei będą mieli możliwość dodania innych i zmiany nazwy grupy.