Udostępnij teraz w social media:

Google jest raczej wszechobecny; jest właścicielem najpopularniejszej wyszukiwarki, posiada najpopularniejszą przeglądarkę internetową (Chrome), jest właścicielem najpopularniejszego serwisu pocztowego (Gmail), jest właścicielem najpopularniejszej witryny do udostępniania wideo (YouTube), a do tego są Mapy Google. Pomiędzy tymi usługami Google ma wiele twoich danych; gdzie idziesz, czego szukasz, co oglądasz iz kim rozmawiasz. Przechowuje wszystkie Twoje dane, dopóki ich nie usuniesz, ale po ostatniej zmianie możesz automatycznie usunąć dane konta Google po 3 lub 18 miesiącach. Oto jak.

Automatycznie usuwaj dane konta Google

Ta funkcja jest dostępna zarówno na kontach Google, jak i G Suite.

Sprawdź -   Jak nagrywać wyjście głośnikowe w systemie macOS

Odwiedź ten link w preferowanej przeglądarce. Zaloguj się na swoje konto Google, jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany. Spowoduje to przejście do strony Kontrola aktywności. Kliknij opcję Zarządzaj aktywnością.

Na następnym ekranie znajdź i kliknij Aktywność w internecie i aplikacjach. Pod nim zobaczysz, że Twoja aktywność w sieci i aplikacji jest śledzona i domyślnie jest ustawiona na zapisywanie, dopóki nie usuniesz jej samodzielnie. W ramach tej opcji zobaczysz nową opcję o nazwie „Wybierz usuwanie automatyczne”. Kliknij to.

Pojawi się wyskakujące okienko z dwiema opcjami automatycznego usuwania danych. Dostępne są opcje usuwania danych po 18 miesiącach i po 3 miesiącach. To są jedyne dwie opcje. Wybierz jedną, aby automatycznie usuwać dane Google.

Sprawdź -   Jak wypróbować pulpit Regolith Linux na Ubuntu

Wygląda na to, że Google chciałby przechowywać Twoje dane przez co najmniej 3 miesiące. Dane są potrzebne między innymi do sugerowania treści. Masz możliwość usunięcia go ręcznie i jeśli chcesz, możesz to zrobić codziennie. To co najmniej nudne, ale jeśli nie chcesz, aby jakiekolwiek dane pozostawały w Google zbyt długo, jest to jedyna opcja.

Możesz to zrobić w przeglądarce lub w aplikacji Google na Androida. Przejdź do ekranu Ustawienia i spójrz pod Prywatność. Z jakiegoś powodu ta sama funkcja nie jest dostępna w aplikacji Google na iOS. Prawdopodobnie zostanie wdrożony w aplikacji, ale zajmie to trochę czasu.

Jeśli nie widzisz tej opcji w sekcji Aktywność w internecie i aplikacjach Google, poczekaj kilka dni lub tygodni. Google ogłosił tę funkcję 1 maja 2019 r a niektórzy użytkownicy mogli z niego korzystać od razu. Dla innych funkcja jest nadal wdrażana.

Sprawdź -   Jak połączyć dźwięk i wideo w systemie Windows 10