01/18/2022

Jak wyłączyć znaczące lokalizacje w macOS High Sierra

Udostępnij teraz w social media:

Apple coraz lepiej radzi sobie z ukrywaniem ustawień. Zaczynamy myśleć, że może to nie być przypadek lub błąd w ocenie zespołu UX. Wygląda na to, że Apple dodał nową „usługę” śledzenia lokalizacji w High Sierra. Nazywa się Ważne lokalizacje. Znaczące lokalizacje w macOS High Sierra to miejsca, w których używasz MacBooka lub iMaca przez dłuższy czas. Informacje są wykorzystywane przez aplikację Zdjęcia do ich organizowania. Możliwe, że używają go również inne aplikacje. Oto, jak możesz wyłączyć znaczące lokalizacje w macOS High Sierra.

Wiąże się to ze zmianą ustawień bezpieczeństwa i prywatności systemu, więc będziesz potrzebować praw administratora, aby wyłączyć ważne lokalizacje w systemie macOS High Sierra.

Sprawdź -   Jak sprawdzić szybkość rozładowania baterii w systemie Windows 10

Otwórz Preferencje systemowe i przejdź do ustawień Bezpieczeństwo i prywatność. Po wejściu do środka kliknij ikonę kłódki w lewym dolnym rogu i po wyświetleniu monitu wprowadź hasło administratora.

Następnie przejdź do zakładki Prywatność i kliknij Usługi lokalizacyjne. Zobaczysz przycisk „Szczegóły” obok Usługi systemowe. Kliknij to.

Wewnątrz zobaczysz listę usług systemowych oraz „Częste lokalizacje” lub „Ważne lokalizacje” w zależności od wersji, na której się znajdujesz. Po prostu odznacz opcję wyłączania ważnych lokalizacji w macOS High Sierra.

Jeśli chcesz, możesz pozostawić usługę włączoną, ale wyczyścić wszystkie zapisane do tej pory lokalizacje. Aby to zrobić, kliknij przycisk „Szczegóły” obok opcji Znaczące lokalizacje. Zobaczysz listę wszystkich lokalizacji zapisanych przez macOS. Kliknij przycisk „Wyczyść historię”, aby usunąć je wszystkie.

Sprawdź -   Jak zsynchronizować odtwarzanie wideo w serwisie Netflix podczas oglądania ze znajomymi

Jeśli chcesz, aby usługa była włączona, ale wiesz, kiedy jest aktywna, włącz opcję „Pokaż ikonę lokalizacji na pasku menu, gdy usługi systemowe żądają Twojej lokalizacji”. Oczywiście oznacza to, że zobaczysz ikonę, gdy którakolwiek z wymienionych pięciu usług systemowych korzysta z Twojej lokalizacji. Niektóre usługi, takie jak strefa czasowa i usługa znajdowania mojego komputera Mac, prawdopodobnie nie będą używane zbyt często, ale sugestie oparte na lokalizacji mogą często używać Twojej lokalizacji.

Te informacje nie są synchronizowane z serwerami Apple. macOS zbiera je wyłącznie po to, aby system operacyjny działał lepiej w twoim systemie. Ponadto Apple ma dość dobre wyniki, jeśli chodzi o poszanowanie prywatności użytkowników. Jedynym ryzykiem, jakie może wyniknąć z tej funkcji, jest to, że Twoje zdjęcia są oznaczane informacjami o lokalizacji i nieświadomie przesyłasz je online, na przykład na Facebook. Facebook nie tylko zachowuje wszystkie metadane na zdjęciu, ale także próbuje analizować i odgadnąć, co się w nich znajduje. Można śmiało powiedzieć, że dla własnego bezpieczeństwa nie należy udostępniać tego rodzaju informacji w sieci społecznościowej. jeśli zwykle usuwasz metadane ze zdjęć przed ich przesłaniem, ta funkcja może je ponownie dodać.

Sprawdź -   Jak naprawić błąd wersji profilu Thunderbird w Ubuntu

x