Udostępnij teraz w social media:


Wszyscy słyszeliśmy przerażające historie o pozostawieniu konta w mediach społecznościowych zalogowanego na niewłaściwym komputerze. W pewnym momencie te historie były dość powszechne i odegrały kluczową rolę w szkoleniu nas, aby zawsze wylogowywać się z Facebooka. Jeśli zapomnisz wylogować się z Facebooka na publicznym komputerze, możesz zdalnie zakończyć wszystkie sesje. To samo dotyczy Gmaila, ale jest to funkcja, którą oferuje kilka usług. Jeśli zostawiłeś swoje konto Skype zalogowane na komputerze publicznym lub telefonie, którego już nie masz, prawdopodobnie szukasz sposobu na zdalne zakończenie sesji. Skype ma proste, małe polecenie, które załatwia sprawę.

Sprawdź -   4 najlepsze alternatywy Adobe Acrobat dla systemu Linux

Jeśli pozostawiłeś Skype zalogowany w systemie lub urządzeniu, do którego nie masz już dostępu, najszybszym i najłatwiejszym sposobem zakończenia sesji jest wysłanie następującego polecenia w dowolnej rozmowie. Polecenie nie będzie widoczne dla innych osób w rozmowie.

/remotelogout

Spowoduje to natychmiastowe zakończenie wszystkich aktywnych sesji Skype na innych systemach i urządzeniach. Zakończy sesje w, powiedzmy, Twoim systemie służbowym, Twoim iPhonie lub urządzeniu z Androidem. Jeśli nie masz pewności, że wylogowałeś się ze Skype’a, istnieje łatwy sposób sprawdzenia, ile aktualnie masz aktywnych sesji Skype. Wyślij następujące polecenie w dowolnej rozmowie, a zobaczysz, ile masz aktywnych sesji Skype. Podobnie jak w przypadku poprzedniego polecenia, nie będzie ono widoczne dla innych osób w rozmowie.

/showplaces

To polecenie zwraca listę urządzeń, na których jesteś zalogowany. Zauważyliśmy, że nie było to w 100% dokładne i czasami nie udało się usunąć sesji po jej zakończeniu. Jeśli podejrzewasz, że zostawiłeś swoje konto Skype zalogowane do systemu publicznego, użyj polecenia kill, aby być bezpiecznym. Polecenia można wysyłać z aplikacji komputerowych Skype, jak również z aplikacji mobilnych Skype.

Sprawdź -   Nie przeszkadzać pojawia się na Androidzie Lollipop jako przerwy