Udostępnij teraz w social media:

Facebook stał się tak ważną częścią życia społecznego, że jego afront może zrujnować przyjaźnie i relacje. Był czas, kiedy pytaliśmy, czy powinniśmy dodać naszego szefa lub kolegę na Facebooku, ale nikt już nie przestaje o to pytać. Na szczęście Facebook daje nam całkiem niezły sposób zarządzania naszą prywatnością, nie powodując wrażenia, że ​​kogoś zlekceważyliśmy; listy. Listy to Twój sposób na śledzenie tego, jak znasz ludzi i zarządzanie tym, co widzą, ale co robisz, gdy dodajesz kogoś do „Listy z ograniczeniami? Przyjrzyjmy się listom na Facebooku i do czego służą w tym poście.

Zanim przejdziemy do jakichkolwiek szczegółów, chcemy Cię uspokoić. Nikt nie wie, do jakiej listy je dodasz. Możesz utworzyć listę „Osoby, których nienawidzę” i dodawać do nich osoby (chociaż prawdopodobnie lepiej jest po prostu ich odrzucić), a oni nie będą mieli pojęcia. A teraz przejdźmy do list.

Wygenerowane automatycznie na podstawie historii pracy i edukacji

Są one generowane automatycznie na podstawie tego, gdzie ludzie pracują lub studiowali. Ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodasz osoby, z którymi pracowałeś lub uczęszczałeś do szkoły, listy te są generowane automatycznie, a gdy dodajesz więcej osób, które uczęszczały do ​​tych samych instytutów, są one automatycznie dodawane do tych list.

Prywatność: wszystko, co udostępniasz na Facebooku, jest dla nich widoczne (chyba że określona lista jest wyraźnie wykluczona)

Kanał aktualności: aktualizacje od członków takich list nie pojawiają się częściej ani rzadziej niż inni znajomi.

Znajomi

Ta lista nie ma na celu ochrony prywatności. Ma na celu udoskonalenie Twojego kanału aktualności. Nikt nigdy nie jest do niego automatycznie dodawany, tak jak w przypadku list zawodowych i szkolnych. Ta lista jest najlepsza dla osób, od których nie zależy ci na częstych kontaktach; ta irytująca ciotka, ten facet, który mieszkał obok, kiedy miałeś sześć lat i miał ulubiony kamień, dziewczyna, która cały czas dzieli się zdjęciami z Zmierzchu. Mogą wyświetlać wszystko, co udostępniasz.

Sprawdź -   Filmy z Facebooka nie odtwarzają się w Chrome, Firefox, Safari (ROZWIĄZANE)

Prywatność: wszystkie publiczne posty, zdjęcia, lista znajomych i pełne dane osobowe.

Kanał aktualności: nie zobaczysz wielu aktualizacji od osób z tej listy

Bliscy przyjaciele

Podobnie jak znajomi, ta lista ma na celu filtrowanie twojego kanału informacyjnego i nie będzie nakładać żadnych ograniczeń ani dawać dodatkowego dostępu do twoich informacji osobom, które są na niej zawarte. Ta lista jest przeznaczona dla osób, od których zależy Ci, aby wyświetlić więcej aktualizacji od. Jest oddzielony od listy rodziny, chociaż z jakiegoś powodu Facebook nalega, abyś dodawał osoby z listy rodziny również do tej listy.

Prywatność: wszystko, co udostępniasz na Facebooku, jest widoczne dla osób z listy Bliscy znajomi

Kanał aktualności: widzisz więcej aktualizacji od osób z tej listy

Profil ograniczony

Domyślnie lista profili z ograniczeniami nie blokuje żadnych treści udostępnianych na Facebooku. Zamiast tego wyświetla listę, którą możesz później ograniczyć do przeglądania, gdy następnym razem coś udostępnisz. Zalecamy dodanie do tej listy osób, którym nie chcesz zbyt wiele udostępniać. Może, ale nie musi obejmować Twoich współpracowników i szefa.

Sprawdź -   Jak znaleźć zużycie baterii w laptopie z systemem Windows 10

Prywatność: nie można zobaczyć elementów, których wyświetlanie na liście profili z ograniczeniami zostało ograniczone, chyba że zostały oznaczone w poście

Kanał aktualności: Ta lista nie ma wpływu na aktualizacje, które widzisz od jej osób, jednak zobaczysz mniej aktualizacji niż od osób z listy bliskich przyjaciół lub znajomych.

Ograniczony

Jest to prawdopodobnie jedyna lista, która ma na celu zachowanie prywatności niektórych udostępnianych rzeczy bez konieczności wcześniejszej konfiguracji. Jeśli często „dzwonisz z powodu choroby” z pracy, to jest lista, na której możesz umieścić swojego szefa / bezpośredniego przełożonego. Jeśli coś Cię wciągnęło i nie możesz uczestniczyć w przyjęciu urodzinowym swojego przyjaciela, ten przyjaciel powinien lista.

Prywatność: widoczne są tylko posty publiczne. Widoczne są tylko aktualne dane osobowe. Osoby na tej liście nie mogą zobaczyć, gdzie pracowałeś w przeszłości ani do której szkoły chodziłeś.

Kanał informacyjny: brak efektu.