Mapy Google używają Twojej lokalizacji, aby Cię znaleźć, miejsc wokół Ciebie i tras do dowolnego miejsca. Dane lokalizacji są wrażliwe, a Mapy Google będą je zapisywać, jeśli będziesz korzystać z aplikacji po zalogowaniu. Zawsze możesz usunąć dane zapisane przez Google, ale jeśli korzystasz z urządzenia z Androidem, masz teraz opcję korzystaj z Map Google w trybie incognito. Oto jak.

Mapy Google w trybie incognito

Tryb incognito w Mapach Google uzyska dostęp do Twojej lokalizacji. Naprawdę nie ma sposobu, aby aplikacja bez niego działała. Nie wybierzesz ręcznie swojej bieżącej lokalizacji i nie znajdziesz miejsca docelowego. W trybie incognito informacje po prostu nie są zapisywane. Jeśli chcesz zagłębić się w dane Google, przekonasz się, że wie, gdzie byłeś. W trybie incognito ta informacja nigdy nie jest zapisywana po wyjściu z sesji. Nie jest w żaden sposób powiązany z Twoim kontem Google.

Upewnij się, że korzystasz z najnowszej wersji Map Google na swoim urządzeniu z Androidem. Stuknij swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu i stuknij „Włącz tryb incognito”.

Przejdziesz do trybu incognito. Monit poinformuje Cię, jakie informacje nie zostaną zapisane dla sesji. Tryb incognito jest oznaczony czarnym paskiem, a komunikat „Tryb incognito jest włączony” u góry. Zapraszam do szukania miejsca do jedzenia lub gdziekolwiek chcesz się udać.

Aby wyjść z trybu incognito w Mapach Google, dotknij ikony profilu w prawym górnym rogu i wybierz opcję wyjścia. Powrócisz do normalnej sesji Map Google.

Tryb incognito ma pewne zalety, ale są to w większości te, które można uzyskać, regularnie czyszcząc dane Google. Jeśli udostępniasz swoją lokalizację na żywo komuś za pośrednictwem Map Google i chcesz tymczasowo ją wyłączyć bez wiedzy, tryb incognito jest dobrym rozwiązaniem.

Na razie tryb incognito nie jest dostępny na urządzeniach z iOS, ale w końcu zostanie dodany. Oś czasu tych funkcji może się różnić, ale może upłynąć kilka miesięcy, zanim się pojawi. Jeśli chodzi o internetową wersję Map Google, nie ma ona trybu incognito. Zamiast tego możesz po prostu otworzyć okno Incognito w przeglądarce i uzyskać dostęp do Map Google. Nie loguj się na swoje konto Google, ale zezwól usłudze na dostęp do Twojej lokalizacji. Ogólny efekt będzie taki sam.

Pamiętaj, że dane o lokalizacji mogą być nadal śledzone przez Twojego dostawcę usług internetowych.