Udostępnij teraz w social media:

Przejście z ekranu logowania do stanu użytecznego na komputerze Mac prawdopodobnie trwa dłużej niż w przypadku systemu MacOS do zimnego rozruchu, ale nie musi tak być. Oto kilka sposobów przygotowania komputera Mac do użytku w rekordowym czasie.

Użyj uśpienia zamiast wyłączania

Wyłączanie komputera i tryb uśpienia to nie to samo. Zamknięcie najpierw zamyka wszystkie uruchomione procesy – w tym system operacyjny – a następnie odcina zasilanie komputera. Po ponownym uruchomieniu wszystko musi zostać załadowane do pamięci RAM. MacOS również wymaga czasu na uruchomienie, a każde oprogramowanie uruchamiane wraz z komputerem również musi zostać ponownie uruchomione.

Sen to znacznie szybszy proces. W zależności od tego, czy masz biurko, czy laptopa, tryb uśpienia działa nieco inaczej. Na komputerach stacjonarnych, takich jak iMac lub Mac Pro, pamięć RAM pozostaje włączona w trybie uśpienia, podczas gdy inne komponenty są wyłączone w celu oszczędzania energii.

Po wznowieniu sesji maszyna szybko się budzi, ponieważ wszystko, co zostało w pamięci, wciąż tam jest i jest gotowe do użycia.

W przypadku laptopów proces ten ma dodatkowe zabezpieczenie. Zawartość pamięci pozostaje w pamięci RAM, a pamięć RAM pozostaje włączona, ale komputer Mac kopiuje również wszystko, co jest przechowywane w pamięci RAM, na dysk rozruchowy. Jeśli nastąpi przerwa w zasilaniu (to znaczy odłączysz się od zasilania na wystarczająco długo), pamięć przechowywana w pamięci RAM zostanie utracona, ale można ją przywrócić z dysku po wznowieniu.

Możesz spać Maca, klikając logo Apple (tak samo, jak przy wyłączaniu), a następnie klikając „Uśpij”. Możesz także ustawić Maca tak, aby automatycznie przechodził w tryb uśpienia w Preferencjach systemowych> Oszczędzanie energii.

Sprawdź -   Jak skonfigurować komputer Mac dla swoich dzieci

Śpisz swojego MacBooka? Pozostań w kontakcie z zasilaniem

Jak opisano powyżej, po odcięciu zasilania MacBooka zawartość pamięci RAM jest tracona. Oznacza to, że powrót do miejsca, w którym byłeś wcześniej, zajmie nieco więcej czasu, ponieważ Twój komputer będzie musiał skopiować dane do pamięci RAM. Może to potrwać znacznie dłużej na starszych komputerach – zwłaszcza na tych z niewielką ilością wolnego miejsca.

Aby obejść ten problem, pozostawiaj MacBooka podłączonego do zasilania, gdy tylko jest to możliwe.

Usuń niepotrzebne elementy uruchamiania i logowania

Czasami musisz ponownie uruchomić lub zamknąć komputer Mac. Jeśli przejście komputera z ekranu logowania do użytecznego pulpitu zajmuje dużo czasu, możesz chcieć usunąć wszystkie niepotrzebne elementy startowe, ponieważ spowalniają one twój komputer.

Przejdź do Preferencji systemowych> Użytkownicy i grupy. Po podświetleniu swojej nazwy użytkownika kliknij kartę „Elementy logowania”. Zobaczysz listę aplikacji, które są uruchamiane przy każdym logowaniu. Zaznacz te, których nie potrzebujesz, a następnie kliknij znak minus (-), aby usunąć je z listy.

Kliknij znak minus, aby usunąć aplikacje pod

Możesz także zaznaczyć pole wyboru „Ukryj” dla każdego elementu, który chcesz uruchomić w tle, nie przeszkadzając Ci.

Oprócz elementów logowania, możesz mieć pewne systemowe elementy startowe, które są uruchamiane za każdym razem, gdy ktoś się zaloguje. Są one przechowywane w ukrytym folderze. Aby uzyskać do niego dostęp, otwórz nowe okno Findera, kliknij Idź> Idź do folderu. . . , a następnie wpisz (lub wklej): / Macintosh HD / Library / StartupItems /.

Ten folder może być pusty, ale możesz usunąć wszystko, czego nie chcesz uruchamiać, gdy robi to Twój Mac.

Utrzymuj rozsądny bufor wolnej przestrzeni

macOS potrzebuje przestrzeni do oddychania w ramach normalnego działania. Rutynowe operacje, takie jak pobieranie i rozpakowywanie aktualizacji systemu lub kopiowanie zawartości pamięci RAM do pamięci dysku, mogą tymczasowo zająć więcej miejsca niż możesz. Kiedy tak się dzieje, sytuacja dramatycznie zwalnia.

Sprawdź -   Jak skonfigurować i używać iMessage na komputerze Mac

Nie ma magicznej liczby określającej, ile miejsca należy zachować, ale około 10 procent całkowitego miejsca na dysku to dobry punkt wyjścia. Kiedy zaczniesz widzieć ostrzeżenia macOS o osiągnięciu pojemności dysku, czas zacząć zwolnić trochę miejsca.

Wyłącz opcję „Otwórz ponownie system Windows” podczas zamykania

Decydując się na ponowne uruchomienie lub zamknięcie Maca, możesz ponownie otworzyć okna po ponownym zalogowaniu. Jest to przydatna funkcja, ale wiele osób prawdopodobnie może się bez niej obejść.

Dopóki twoje aplikacje są zamknięte w sposób czysty (o który macOS dba przy każdym wyłączeniu), nie powinieneś tracić żadnych danych. Na przykład, jeśli zamkniesz okno Safari pełne otwartych kart, ale zdecydujesz się nie otwierać ich ponownie podczas logowania, wszystkie Twoje karty nadal tam będą; będziesz musiał tylko ręcznie uruchomić Safari po powrocie na pulpit.

Plik

Jeśli nie chcesz, aby wszystkie aplikacje i okna były otwierane podczas ostatniego korzystania z komputera, możesz wyłączyć tę opcję. Możesz go włączyć lub wyłączyć w Preferencjach systemowych> Użytkownicy i grupy> Opcje logowania; wystarczy kliknąć kłódkę i wpisać hasło administratora, aby wprowadzić zmiany.

Zainstaluj ponownie macOS

Jeśli nie instalowałeś systemu macOS przez kilka lat, możesz być zaskoczony, jak szybka może być instalacja. Usuwając całe oprogramowanie innych firm, możesz zacząć od czystej karty. To świetny sposób na usunięcie przestarzałych rozszerzeń jądra i innych aplikacji, o których zapomniałeś.

Najpierw utwórz kopię zapasową swoich danych osobowych za pomocą Time Machine. Zwróć uwagę na oprogramowanie lub aplikacje, na których polegasz i będziesz musiał je pobrać ponownie po zakończeniu procesu. Teraz możesz ponownie uruchomić w trybie odzyskiwania i ponownie zainstalować system macOS od zera.

Pasek postępu instalacji macOS.

Gdy skończysz, możesz przywrócić kopię zapasową Time Machine, która kopiuje Twoje osobiste pliki z powrotem na komputer Mac.

Sprawdź -   Jak znaleźć numer seryjny komputera Mac przez macOS

Wciąż na dysku twardym? Przejdź na dysk SSD

Jeśli Twój Mac jest szczególnie stary, nadal możesz mieć mechaniczny dysk twardy. Aby się tego dowiedzieć, kliknij menu Apple, a następnie kliknij „Informacje o tym Macu”. Kliknij kartę „Pamięć” i poszukaj „Pamięci flash” pod pojemnością dysku.

Jeśli „Pamięć flash” nie znajduje się na liście, Twój Mac prawdopodobnie ma starszy dysk. W takim przypadku kliknij kartę „Przegląd”, a następnie wybierz „Raport systemowy”. Wybierz dysk rozruchowy w „SATA / SATA Express” i poszukaj „Medium Type” w dolnym panelu.

Kliknij

Jeśli to nie mówi „Solid State”, twój komputer ma mechaniczny dysk twardy. Możesz znacznie przyspieszyć czas uruchamiania komputera, a także czas potrzebny na uruchomienie oprogramowania i zakończenie przesyłania plików, instalując dysk SSD.

Wreszcie: rozważ automatyczne logowanie

Innym sposobem na przyspieszenie czasu między naciśnięciem przycisku zasilania a możliwością korzystania z komputera Mac jest usprawnienie procesu logowania. Jeśli jesteś jedyną osobą używającą Maca, możesz chcieć włączyć automatyczne logowanie w Preferencjach systemowych> Użytkownicy i grupy> Opcje logowania.

Jeśli szyfrujesz dysk za pomocą FileVault, ta opcja nie będzie dostępna. Najpierw musisz wyłączyć FileVault w Preferencjach systemowych> Bezpieczeństwo i prywatność> FileVault, czego nie zalecamy – zwłaszcza na MacBooku, którego zabierasz poza dom lub biuro.

Jeśli masz komputer Mac w bezpiecznej lokalizacji i nie martwisz się, że ktoś go użyje (lub ukradnie go i przejrzy twoje pliki), automatyczne logowanie to opcja dla Ciebie.

Plik

Oczywistym niebezpieczeństwem jest to, że ponieważ hasło nie będzie wymagane do zalogowania, każdy może odpalić i używać twojego komputera. Twoje pliki, historia przeglądania, wszelkie strony internetowe, na których jesteś zalogowany i nie tylko, są natychmiast zagrożone.

Bezpieczniejszą opcją jest włączenie automatycznego logowania za pomocą zegarka Apple Watch (jeśli go masz). W ten sposób będziesz musiał być fizycznie obecny, aby Twój komputer mógł Cię automatycznie zalogować.