Jak dezaktywować Facebook Messenger

Możesz dezaktywować, a nawet usunąć Facebooka, jeśli masz dość sieci społecznościowej i nie ma to zdrowego wpływu na zdrowie psychiczne. Dezaktywacja i usuwanie Facebooka jest dość proste, ale to samo można powiedzieć, jeśli chcesz dezaktywować Facebook Messenger.

Facebook Messenger nadal działa, nawet jeśli zdezaktywowałeś swoje konto na Facebooku. Wynika to po części z faktu, że Facebook Messenger istnieje jako usługa i aplikacja poza Facebookiem. W rzeczywistości do korzystania z Messengera możesz używać swojego numeru telefonu zamiast konta na Facebooku.

Dezaktywuj Facebook Messenger

Jeśli używasz Facebook Messenger ze swoim kontem na Facebooku, musisz najpierw dezaktywować swoje konto na Facebooku, zanim będziesz mógł dezaktywować Facebook Messenger. Jeśli chcesz pozbyć się Facebook Messengera bez dezaktywacji Facebooka, jedyną opcją jest wyłączenie czatu. Ponadto możesz dezaktywować Facebook Messenger tylko w jednej z jego aplikacji na smartfony. Interfejs sieciowy nie ma opcji dezaktywacji.

Otwórz Facebook Messenger na swoim iPhonie lub telefonie z Androidem. Stuknij swoje zdjęcie profilowe u góry, aby przejść do ustawień. Przewiń w dół i dotknij Informacje prawne i zasady.

Na ekranie Informacje prawne i zasady zobaczysz opcję Dezaktywuj komunikator. Dotknij go i wprowadź swoje hasło. Gdy miniesz ekran weryfikacji, dotknij przycisku Dezaktywuj.

To skutecznie dezaktywuje Facebook Messenger. Nie spowoduje to jednak usunięcia ani ukrycia żadnych prowadzonych rozmów. Inne osoby, z którymi prowadzisz rozmowy, nadal będą mogły czytać historię czatów.

Jeśli kiedykolwiek zechcesz ponownie zacząć korzystać z Facebook Messengera, wszystko, co musisz zrobić, to zalogować się ponownie i gotowe. Wygląda na to, że nie ma innego sposobu na usunięcie konta Facebook Messenger niż zwykłe usunięcie z niego aplikacji. Jeśli Twoje konto Facebook Messenger jest powiązane z Twoim kontem na Facebooku, usunięcie konta Facebook jest tym, czego potrzeba, aby usunąć Facebook Messenger.

Wygląda na to, że nie ma sposobu na pozbycie się konta Facebook Messenger, tak aby cała historia rozmów była z nim związana. Jeśli usuniesz swoje konto na Facebooku, możliwe, że wątek czatu nie będzie już pokazywał Twojego imienia i nazwiska ani zdjęcia profilowego, ale jeśli używasz numeru telefonu do usługi przesyłania wiadomości, możesz nie mieć żadnego sposobu na usunięcie wszystkich śladów swojego konta.

Jeśli próbujesz uniknąć kogoś na Facebooku Messenger, możesz spróbować zablokować go lub wyłączyć aktywny status i potwierdzenia odczytu.

x