W razie potrzeby Chrome może otwierać aplikacje zewnętrzne w systemie Windows 10. Typowym przykładem tego rodzaju zachowania w Chrome jest napotkanie mailto: link lub numeru telefonu lub Skype ID. Gdy klikniesz takie linki, zobaczysz wyskakujące okienko z pytaniem, czy chcesz zezwolić Chrome na otwarcie aplikacji, którą próbuje otworzyć. To okienko wyskakujące zawierało opcję „Zawsze otwieraj linki tego typu w powiązanej aplikacji”, która pozwalała na stałe udzielać Chrome uprawnień do otwierania aplikacji zewnętrznej. Wygląda na to, że został usunięty. Oto, jak możesz przywrócić go do systemu Windows 10.

Przywróć „Zawsze otwieraj linki tego typu w powiązanej aplikacji”

Aby przywrócić opcję „Zawsze otwieraj linki tego typu w powiązanej aplikacji”, będziemy musieli edytować rejestr. Naciśnij skrót klawiaturowy Win + R, aby otworzyć pole uruchamiania. Wpisz „regedit” i naciśnij klawisz Enter. Spowoduje to otwarcie edytora rejestru.

Sprawdź -   Jak automatycznie zmienić rozmiar odtwarzacza VLC dla pionowych filmów

Przejdź do następującego klucza.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesGoogleChrome

Możliwe, że klucz Google nie istnieje. W takim przypadku kliknij prawym przyciskiem myszy klucz Zasady i wybierz Nowy> Klucz z menu kontekstowego. Nazwij go Google. Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy właśnie utworzony klucz Google i ponownie wybierz Nowy> Klucz z menu kontekstowego. Tym razem nazwij go Chrome.

Po skonfigurowaniu kluczy należy kliknąć prawym przyciskiem myszy klucz Chrome i wybrać polecenie Nowy> Wartość DWORD (32-bitowa) z menu kontekstowego. Nazwij tę wartość ExternalProtocolDialogShowAlwaysOpenCheckboxi ustaw jego wartość na 1.

Uruchom ponownie Chrome, a następnym razem, gdy Chrome poprosi o pozwolenie na otwarcie zewnętrznej aplikacji, pojawi się monit „Zawsze otwieraj linki tego typu w powiązanej aplikacji”. Włącz tę opcję, a Chrome nie poprosi o pozwolenie następnym razem.

Sprawdź -   Jakiego rodzaju ochrony potrzebują

Uważaj, które aplikacje Chrome może otwierać automatycznie. Chrome wykonuje swoją pracę, potwierdzając, że chcesz otworzyć aplikację, ale to Ty nie musisz instalować złośliwej / niebezpiecznej aplikacji na komputerze. Podobnie musisz również uważać, które linki klikniesz.

To ustawienie można cofnąć / zresetować, usuwając pliki cookie i dane witryny. Zostanie również zresetowany, jeśli zmienisz domyślną aplikację, która obsługuje określony typ żądania, np. Jeśli zmienisz domyślnego klienta poczty e-mail z programu Outlook na Thunderbird, Chrome poprosi o pozwolenie na otwarcie go przy następnym kliknięciu linku mailto.