Udostępnij teraz w social media:

Jeśli masz urządzenie z Androidem, które zaktualizowałeś do Androida 6.0, bez wątpienia zdałeś sobie sprawę, że za każdym razem, gdy podłączasz urządzenie kablem do transmisji danych do komputera, domyślnie przechodzi on w tryb ładowania. Jeśli chcesz przenieść zdjęcia z urządzenia na komputer, musisz rozwinąć panel powiadomień, dotknąć ikony połączenia USB i wybrać protokół MTP lub protokół PTP, aby uzyskać dostęp do plików na urządzeniu. W starszych wersjach Androida istniała opcja ustawienia domyślnego typu połączenia USB, aby nie trzeba było go wybierać za każdym razem, gdy podłączasz urządzenie. Wydaje się, że w systemie Android 6.0 opcje zniknęły. W rzeczywistości został przeniesiony i możesz uzyskać do niego dostęp tylko po włączeniu opcji programisty.

Sprawdź -   Jak korzystać z trybów fotografowania w aparacie Google [Android]

Aby teraz ustawić domyślny typ połączenia USB, musisz mieć włączone opcje programisty w systemie Android. Po prostu nie da się tego obejść. Jeśli masz już włączone opcje programisty, możesz przejść do następnego kroku i ustawić domyślne połączenie USB, jeśli nie, włącz je najpierw.

Po włączeniu opcji programisty przejdź do aplikacji Ustawienia i dotknij opcji Opcje programisty. Przewiń w dół do sekcji Ustawienia sieciowe, a zobaczysz opcję „Wybierz konfigurację USB”. Stuknij go i wybierz domyślny typ, który chcesz ustawić.

podłączenie-android-6-usb

Podłącz urządzenie do komputera i czekaj. Jeśli nie pojawia się w eksploratorze plików, sprawdź, czy system Windows szuka sterowników. Jeśli tak, pozwól mu wyszukać i zainstalować potrzebne sterowniki. Może się tak zdarzyć, nawet jeśli podłączyłeś urządzenie z Androidem do komputera przy użyciu tego samego typu połączenia. Nie odłączaj urządzenia i pozwól systemowi Windows zakończyć instalację sterowników. Następnym razem, gdy podłączysz swoje urządzenie, domyślnie zostanie ustawiony ustawiony typ połączenia.

Sprawdź -   Jak dostosować ekran główny Android TV

windows-driver-update-android

Ta zmiana wprowadzona w systemie Android była zupełnie niepotrzebna. Nie byłaby to wielka sprawa, gdyby opcja po prostu przeniosła się do innej lokalizacji, ale zrobiła to, a także zmusiła do włączenia opcji programisty.