Jak usunąć użytkownika w systemie Windows 10

Udostępnij teraz w social media:

Windows 10, podobnie jak jego poprzednicy, umożliwia dodanie wielu użytkowników do jednego systemu. System Windows 10 próbuje zmusić Cię do połączenia identyfikatora Microsoft z kontem użytkownika, ale możesz również dodać użytkowników lokalnych. W rzeczywistości możesz używać systemu Windows 10 jako użytkownik lokalny i nie przegapić zbyt wiele. To powiedziawszy, kiedy nie potrzebujesz już konta użytkownika w swoim systemie, nie powinieneś pozostawiać go tak, jak jest. Konto użytkownika zajmuje miejsce. Jeśli konto jest bezczynne, w zasadzie marnujesz tę przestrzeń. Oto, jak możesz usunąć użytkownika w systemie Windows 10.

Usuń użytkownika w systemie Windows 10

Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do grupy ustawień Konta. Wybierz kartę Rodzina i inne osoby. Tutaj zobaczysz listę wszystkich użytkowników, których dodałeś do bieżącego systemu.

Wybierz konto użytkownika, które chcesz usunąć, i kliknij przycisk „Usuń”, który pojawi się pod nim. Może zostać wyświetlony monit o wprowadzenie hasła administratora. Jeśli przycisk Usuń nie pojawia się lub jest wyszarzony / nieaktywny, zaloguj się z konta administratora, a następnie wypróbuj.

Otrzymasz komunikat informujący, że wszystkie dane przechowywane na koncie użytkownika zostaną usunięte. Obejmuje to wszystko w dokumentach, zdjęciach, muzyce itp., Bibliotekach tego konkretnego użytkownika. Nie spowoduje to usunięcia niczego innego i nie wpłynie to na Twoje konto. Ponadto nic na innych dyskach nie zostanie usunięte. Jeśli użytkownik zapisał plik na dysku D, nadal tam będzie. Usunięte zostaną tylko pliki z bibliotek użytkownika.

  Jak zsynchronizować jasność na wielu wyświetlaczach w systemie Windows 10

Kliknij Usuń konto i dane, aby usunąć użytkownika. Gdy to zrobisz, nie ma już powrotu. Danych nie można odzyskać.

Ograniczenia

Nie można jednocześnie usunąć wszystkich kont użytkowników z systemu Windows 10. Jeśli chcesz utworzyć dla siebie nowego, świeżego użytkownika i pozbyć się starego konta użytkownika, musisz najpierw utworzyć nowe konto i przenieść na nie uprawnienia administratora. Nie możesz zalogować się na konto użytkownika, które próbujesz usunąć.

Jeśli chcesz usunąć swoje obecne konto, ale nie chcesz lub nie masz możliwości dodania drugiego użytkownika, jedynym rozwiązaniem jest zresetowanie systemu Windows 10. Będziesz mieć możliwość zachowania wszystkich swoich plików, ale Twoje aplikacje znikną i zaczniesz od nowej instalacji systemu Windows i nowego konta.

  Przeczytaj to, aby zrozumieć nazwy i numery aktualizacji systemu Windows 10

x