Udostępnij teraz w social media:

Facebook ma na nasz temat absurdalną ilość informacji. Nie jest to do końca tajemnica i to również nasza wina, że ​​używamy Facebooka do logowania się do wszystkiego. Facebook ma nowe narzędzie, które jest teraz dostępne dla wszystkich o nazwie Aktywność poza Facebookiem. To koszmary, w których Facebook szczegółowo opisuje, w jaki sposób Twoja aktywność online jest udostępniana sieci społecznościowej za pośrednictwem partnerów reklamowych, którzy następnie pomagają Facebookowi wyświetlać odpowiednie treści, gdy jesteś na Facebooku. Aby więc wyłączyć śledzenie i udostępnianie aktywności na Facebooku poza witryną przez te aplikacje i strony internetowe, należy je odłączyć od Facebooka. Spowoduje to wylogowanie Cię z tych aplikacji, co jest wadą, ale to albo to, albo powiadomienie Facebooka o wszystkim, co robisz.

Sprawdź -   Jak otworzyć lokalizację map Apple w Mapach Google

Wyłącz śledzenie aktywności na Facebooku poza witryną

Odwiedź ten link. Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany na Facebooku, zrób to. Pokaże Ci, które aplikacje i strony internetowe ostatnio udostępniły Twoją aktywność na Facebooku. Kliknij opcję „Zarządzaj swoją aktywnością poza Facebookiem” w kolumnie po prawej stronie pod „Co możesz zrobić”.

Na następnym ekranie kliknij „Zarządzaj swoją aktywnością” w kolumnie po prawej stronie. Pojawi się wyskakujące okienko z informacją, w jaki sposób dana aktywność „pomaga”. Kliknij przycisk „Zarządzaj przyszłą aktywnością” w tym wyskakującym okienku.

W końcu otrzymasz ekran, na którym możesz wyłączyć całą przyszłą aktywność, co nie oznacza, że ​​Twoja aktywność online zostanie ukryta przed Facebookiem. Dzięki temu informacje, które otrzymuje na papierze, nie będą powiązane z Twoim kontem. Kliknij „ Wyłącz ”, a dodasz nieco małą warstwę prywatności do swojej aktywności online. Następnym krokiem jest rozpoczęcie korzystania z VPN.

Sprawdź -   Jak obliczyć obszar w Google Maps

Za każdym razem, gdy zdecydujesz się użyć swojego konta na Facebooku do zalogowania się do usługi lub aplikacji, zacznie ono udostępniać Twoją aktywność (jeśli to zrobi, na początek), a informacje zostaną powiązane z Twoim kontem.

Jeśli zastanawiasz się, co to znaczy mieć informacje powiązane z Twoim kontem, oznacza to, że jeśli na przykład grasz w Candy Crush przez kilka minut i być może obejrzysz reklamę w grze lub dokonasz zakupu w grze, te informacje zostaną przesłane do Facebooka, a Facebook będzie wiedział, że to właśnie Ty to zrobiłeś. Informacje nie będą częścią zbioru danych, w przypadku których osoba określonej płci, wieku iz określonej lokalizacji dokonała zakupu lub obejrzała wideo. Będzie powiązany z Twoim imieniem i nazwiskiem.

Sprawdź -   Jak wyświetlić wszystkie aplikacje zakupione w Mac App Store

Tego rodzaju informacje pomagają Facebookowi w tworzeniu profilu na temat nawyków użytkowników i dostosowywaniu treści. Ma to zapewnić, że widzisz tylko trafne posty, ale służy do kierowania reklam.