Dyski sieciowe to świetny sposób na zapewnienie różnym użytkownikom w tej samej sieci łatwego dostępu do tych samych plików. Po dodaniu dysku sieciowego w systemie Windows 10 nastąpi automatyczne połączenie z nim po podłączeniu do sieci. Nie jest wymagana interakcja użytkownika. Dysk sieciowy musi być tylko online. Jeśli dysk nie jest podłączony do sieci lub masz połączenie z inną siecią, system Windows 10 informuje, że nie można połączyć się z dyskiem sieciowym. Jeśli okaże się, że powiadomienie „Nie można ponownie połączyć wszystkich dysków sieciowych” jest niepotrzebne, możesz je wyłączyć.

Wyłącz alert „Nie można ponownie połączyć wszystkich dysków sieciowych”

Istnieją dwa sposoby wyłączenia ostrzeżenia „Nie można ponownie połączyć wszystkich dysków sieciowych”. Ten alert jest wysyłany przez aplikację / usługę „Autoplay”. Jeśli wyłączysz dla niego powiadomienia, nie będziesz już otrzymywać tego alertu, ale spowoduje to również wyłączenie wszystkich alertów autoodtwarzania, np. po podłączeniu nowego urządzenia i wyświetleniu monitu o wybranie domyślnej czynności dla niego.

Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do grupy ustawień System. Wybierz kartę Powiadomienia i działania. Poszukaj Autoodtwarzania i wyłącz alerty. Ewentualnie możesz po prostu wyłączyć baner ostrzeżenia i skierować ostrzeżenie prosto do Centrum akcji.

Jeśli nie chcesz wyłączać alertów dla Autoodtwarzania, możesz wyłączyć alerty na dysku sieciowym, edytując Rejestr systemu Windows. Otwórz Edytor rejestru systemu Windows i przejdź do następującego klucza.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlNetworkProvider

Poszukaj wartości RestoreConnection. Jeśli go nie ma, kliknij prawym przyciskiem myszy klucz NetworkProvider i wybierz Nowy> Wartość DWORD (32-bit). Nadaj mu nazwę RestoreConnection. Kliknij go dwukrotnie i wpisz 0 w polu danych wartości.

Następnie uruchom ponownie komputer z systemem Windows 10. Jeśli dysk sieciowy nie jest podłączony, nie zobaczysz żadnych powiadomień. Gdy dysk będzie dostępny, system połączy się z nim tak, jak zawsze.

Edycja rejestru zmieni tylko alert dla dysków sieciowych. Wszystkie alerty będą nadal pojawiać się na pulpicie, więc jeśli potrzebujesz innych alertów wysyłanych przez Autoplay, jest to odpowiedni sposób. Jeśli kiedykolwiek będziesz musiał ponownie włączyć alerty, możesz usunąć utworzoną wartość lub wpisać 1 w polu wartości danych. Po dokonaniu zmiany ponownie uruchom system.

Alert Nie można ponownie połączyć wszystkich dysków sieciowych nie jest bezużyteczny, ale czasami jest redundantny, gdy łączysz się z inną siecią. Dodany dysk sieciowy jest w innej sieci i nie będzie się łączył. Użytkownicy nie muszą o tym mówić, ponieważ to jest pewne.