Mapy Google aktywnie uzyskują dostęp do danych lokalizacji podczas korzystania z aplikacji na telefonie komórkowym. To nie jest tajemnica, a aplikacja oczywiście nie może działać, jeśli nie ma takich informacji. Aplikacja nadal korzysta z Twojej lokalizacji, gdy nie jest już uruchomiona lub działa w tle. Dzięki temu zawsze pokazuje ci zaktualizowaną lokalizację i pomaga nawigować, jeśli używasz jej do wskazówek. Jedyną irytującą częścią jest to, że nawet jeśli nigdy nie uzyskasz dostępu do aplikacji, nadal wie, kiedy odwiedziłeś jakieś miejsce. Wyśle Ci powiadomienia, aby dodać te lokalizacje do swojej historii i „Uzupełnij oś czasu”.

Mapy Google wykrywają, że odwiedziłeś miejsce podczas podróży z jednej lokalizacji do drugiej, zatrzymaj się na dłużej, a następnie opuść tę lokalizację. Łatwo jest to rozgryźć, a ponieważ ma dokładne dane o lokalizacji, może bardzo dokładnie powiedzieć, gdzie poszedłeś. Ze strony aplikacja jest proaktywna, ale jeśli wolisz nie otrzymywać tych alertów, musisz wyłączyć historię lokalizacji, aby to zrobić. Oto jak.

Wyłącz historię lokalizacji

Możesz wyłączyć historię lokalizacji z dowolnej przeglądarki internetowej, chociaż możesz mieć lepszy czas, jeśli robisz to z pulpitu. Odwiedź LUstawienia Historii konta dla Twojego konta Google pod tym linkiem. Zaloguj się na swoje konto Google, a następnie wyłącz Historię lokalizacji.

Zobaczysz monit z pytaniem, czy naprawdę chcesz wyłączyć historię lokalizacji i co możesz stracić, jeśli ją wyłączysz. Zasadniczo przestaniesz widzieć rekomendacje oparte na lokalizacji, które w zależności od tego, jak często je otrzymałeś i jak przydatne były dla Ciebie, mogą być kompromisem, który musisz zrobić.

To ustawienie jest stosowane na wszystkich urządzeniach i wszystkich aplikacjach korzystających z tego samego konta Google.

Google nie udostępnia nikomu tej historii lokalizacji. Mówi ci to samo w monicie potwierdzającym, który pojawia się po wyłączeniu historii lokalizacji, ale nadal zawiera wiele informacji, w rzeczywistości, każdy bit informacji o lokalizacji dla Ciebie. Nie musisz nawet zameldować się w lokalizacji, aby aplikacja wiedziała, że ​​tam jesteś. Nie zniknie to po wyłączeniu historii lokalizacji, ale Google nie będzie w stanie jej rejestrować.

Jeśli uznasz rekomendacje za przydatne lub masz własne powody, dla których warto zachować historię lokalizacji, będziesz musiał pogodzić się z alertami z prośbą o dodanie lokalizacji, które odwiedziłeś na linii czasu. Możesz zastanowić się, jak możesz okresowo usuwać dane konta Google.