Aplikacje na iOS wymagają dostępu do niektórych informacji, które może zbierać Twoje urządzenie. Na przykład może zbierać informacje o lokalizacji, ale iPhone nie pozwala aplikacjom na dostęp do nich, chyba że im na to pozwolisz. Nawet wtedy bardzo łatwo jest cofnąć uprawnienia przyznane aplikacji. To powiedziawszy, jeśli chcesz zresetować wszystkie uprawnienia aplikacji na iOS, jest jeden przełącznik do wykonania zadania.

Zresetuj wszystkie uprawnienia aplikacji

Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do Ustawień ogólnych. Przewiń do samego dołu i dotknij „Resetuj lokalizację i prywatność”.

Musisz wprowadzić hasło do telefonu i jeszcze raz potwierdzić, że chcesz zresetować ustawienia.

Następnie, gdy otworzysz aplikację, która potrzebuje uprawnień, np. Do opublikowania zdjęcia na Facebooku, zrobienia zdjęcia za pomocą aplikacji aparatu z danymi lokalizacji lub wyszukiwania adresu w Mapach Google, na ekranie pojawi się monit z prośbą o zezwolenie aplikacji na dostęp do informacji potrzebnych do działania.

Spowoduje to zresetowanie uprawnień do wszystkich aplikacji w telefonie. Wszyscy. Jeśli chcesz zresetować uprawnienia tylko dla jednej aplikacji, możesz to zrobić, a proces jest podobnie łatwy.

Otwórz aplikację Ustawienia i przewiń w dół. Tutaj znajdziesz każdą aplikację zainstalowaną w systemie. Wyszukaj aplikację, dla której chcesz zresetować uprawnienia, i dotknij jej. Następny ekran pokaże dwie rzeczy; wszystkie uprawnienia, o które może poprosić aplikacja oraz które z nich masz włączone.

Aby zresetować uprawnienia, wystarczy po prostu odwrócić / dotknąć przełącznik obok każdego z nich. Po wyłączeniu wszystkich uprawnień zostaną one zresetowane. Aplikacje nie będą już miały dostępu do informacji, które może podać Twoje urządzenie, np. Facebook nie może uzyskać dostępu do zdjęć z rolki aparatu i nie może uzyskać dostępu do Twojej lokalizacji. To powiedziawszy, nie spowoduje to usunięcia żadnych informacji, które ma już aplikacja.

Po prostu cofa dostęp do przyszłych informacji. Jeśli używana aplikacja ma tendencję do zapisywania informacji na swoich serwerach, wyłączenie ich na urządzeniu nie spowoduje ich usunięcia.

Jeśli chcesz usunąć informacje, które aplikacja mogła zapisać, musisz przeszukać własne ustawienia i opcje aplikacji. Jeśli jest to usługa, istnieje możliwość usunięcia konta i wszystkich zapisanych z nim informacji.