Udostępnij teraz w social media:

Udostępnianie w pobliżu to nowa funkcja, która pojawi się w systemie Windows 10 wraz z aktualizacją Spring Creators, która jest dziś dostępna. Będziesz musiał trochę poczekać, zanim zostanie udostępniony wszystkim, ale aktualizacja jest oficjalnie wprowadzana. Udostępnianie w pobliżu to wersja AirDrop dla systemu Windows 10. Jest trochę inny niż AirDrop w wykonaniu, ale zasadniczo jest to to samo. Funkcja Udostępnianie w pobliżu umożliwia udostępnianie, wysyłanie i odbieranie plików z urządzeń z systemem Windows 10, które są w tej samej sieci Wi-Fi co Ty. Możesz ograniczyć tę funkcję, aby przesyłać pliki tylko między własnymi urządzeniami, lub całkowicie wyłączyć udostępnianie w pobliżu.

Sprawdź -   Jak zmienić rozmiar czcionki systemu w aktualizacji twórców systemu Windows 10

Wyłącz udostępnianie w pobliżu

Udostępnianie w pobliżu to funkcja Windows 10 Spring Creators Update. Jeśli nie używasz systemu Windows 10 w wersji 1803, nie zobaczysz tej funkcji ani opcji jej wyłączenia. Sprawdź numer kompilacji i wersji systemu Windows 10, zanim zaczniesz szukać tej opcji.

Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do grupy ustawień System. Wybierz kartę Shared Experiences. Tutaj zobaczysz przełącznik, który może wyłączyć udostępnianie w pobliżu.

Udostępnianie w pobliżu jest przydatną funkcją, a firma Microsoft wdrożyła ją, aby przypadkowe osoby nie mogły wysyłać Ci plików, jeśli ich nie zaakceptujesz. To powiedziawszy, jeśli nie chcesz, aby wszyscy w pobliżu wysyłali Ci pliki przez udostępnianie w pobliżu, ale uznasz, że funkcja jest przydatna do przenoszenia plików między własnymi urządzeniami bez korzystania z poczty e-mail, dysku w chmurze lub pendrive’a, możesz ograniczyć Udostępnianie w pobliżu tylko na Twoje urządzenia.

Sprawdź -   Jak korzystać z rozpoznawania dźwięku na iPhonie

Aby ograniczyć udostępnianie w pobliżu do swoich urządzeń, otwórz menu „Mogę udostępniać lub odbierać zawartość z” i wybierz opcję „Tylko moje urządzenia”.

Moje urządzenia

Twoje urządzenia to wszystkie urządzenia z systemem Windows 10, na które jesteś zalogowany za pomocą swojego konta Microsoft. Aby sprawdzić, na których urządzeniach jesteś zalogowany, i cofnąć dostęp do niektórych z nich, odwiedź ten link i zaloguj się na swoje konto Microsoft.

Możesz na pierwszy rzut oka sprawdzić, ile urządzeń jest połączonych z Twoim kontem Microsoft, i możesz je edytować, tj. Usuwać, klikając przycisk Zarządzaj.

Jeśli masz laptop dostarczony przez firmę, dobrze jest nie dodawać go do zaufanych urządzeń za pośrednictwem osobistego konta Microsoft. Udostępnianie w pobliżu może być przydatne, ale możesz naruszać zasady firmy dotyczące wykorzystywania i rozpowszechniania informacji ustalonych przez pracodawcę, używając ich na koncie osobistym.

Sprawdź -   Jak uruchomić KDE Plasma Mobile w VirtualBox w systemie Linux

Jeśli chcesz przesyłać pliki między komputerem służbowym a osobistym za pomocą udostępniania w pobliżu, ustaw funkcję tak, aby akceptowała pliki od wszystkich. Możesz go wyłączyć, gdy go nie potrzebujesz. W Centrum akcji znajduje się przydatny mały przełącznik, za pomocą którego można go włączać i wyłączać w locie.